Pp kicsi 45
2019-04-26
23

23. Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja

Idén 23. alkalommal rendezték meg az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválját.

Idén 23. alkalommal látogatható a vajdasági Palicson az Európai Filmek Nemzetközi Fesztiválja, július 16 és 22. között.

A rendezvényt a Fire at Sea (Fuocoammare) olasz dokumentumfilmmel nyitották 16-án, amely az európai menekültválságról szól, és Berlinben már megkapta az Arany Medve elismerést.

Az öttagú zsűri több nemzetközi díjat is kioszt, valamint több, már díjnyertes európai film is megtekinthető lesz. A vetítések három helyszínen zajlanak majd: a fő, versenyműsor a palicsi nyári színpadon követhető, ezen kívül Szabadkán a Szabad Egyetemen, továbbá a Lifka Sándor (Aleksandar Lifka Art Bioskop) moziban vetítik majd az alkotásokat. Olyan műveket tekinthetnek meg az érdeklődők, mint a The Neon Demon vagy Christian Mungu (Beyond the Hills) új filmje, a Graduation. A fesztiválon továbbá a magyar filmipar is jelentkezik többek között a Szerdai Gyerekkel és az Utóélettel. A nemzetközi filmmustra különösen híres arról, hogy évről évre több hazai alkotást mutat be.

 

Az eseményt nemcsak film, hanem zene is követi, hiszen a rendezvény alatt esténként koncertek várják a szórakozni vágyókat a szabadtéri rendezvényen. Ezen felül kiállítások, workshopok és kerekasztal beszélgetésekbe is be lehet kapcsolódni. A filmkavalkádon kívül fellép az amszterdami VU egyetem szimfonikus zenekara is.

A fesztiválon több mint száz filmet fognak bemutatni. A fő programban 14 mű szerepel, amelyek 3 főbb díjért indulnak. Továbbá a fiatal művészek alkotásait is elismerésben fogják részesíteni. Idén a balti államok vannak a középpontban (Lettország, Észtország, Litvánia). A főbb témák a környezetvédelem, a fiatalság, homage. A fesztiválon összesen hét magyar filmet fognak bemutatni. Az eseményt körülvevő kísérőprogramok már javában tartanak, több mozi bekapcsolódott a vetítésekbe régi, magyar illetve külföldi műsorral egyaránt.
Az esemény honlapja, minden információval itt található: http://www.palicfilmfestival.com/?page_id=53&lang=en

 

 

képek forrása: subotica.rs,palicfilmfestival.rs

A szerzőről