Pp kicsi 45
2019-04-26
Cropped 32614 504361596278535 1596000609 n

Láss világot, tanulj, ismerkedj – Az EU-val

Ifjúsági cserék és Erasmus önkéntesség: érdemes rákeresni.

Szeretnél többet utazni, de se pénzed, sem egy teljes éved nincs, amelyet erre szánhatnál? Egyik-másik barátod folyton utazik, és új emberekkel pózol, de nem tudod, mi a titka? Szeretnéd a nyelvtudásodat fejleszteni és más országok kultúrájával és embereivel ismerkedni? Hallottál már az ifjúsági cseréről, de nem tudsz róla semmi konkrétumot? Nos, most pár lépésben megismerkedhetsz vele!


1. Mi az az ifjúsági Csere?


Az ifjúsági csere az Európai Unió által támogatott projekt, amelynek lényege, hogy az uniós országokban a fiatalok számára rövid táborokat szerveznek. A táborokban megismerkedhetnek az Európai Unióval, az emberi jogokkal, hallhatnak a fiatalok részvételének fontosságáról - és mindezt a projekt témájától függően nem formális oktatási módszerek révén. Azonban senkit ne tévesszen meg a leírás: nem csak a tanulásról szól ez, hanem a kultúrák közötti kapcsolatok ápolásáról, a nyelvi kompetenciák fejlesztéséről és arról is, hogy az ifjúságot mobilizálni tudják.

 

2. Mibe kerül ez nekem?


Mivel ezeket a hosszabb-rövidebb cseréket az Európai Unió támogatja, így az utazás költségétől kezdve a szálláson és az étkezésen át mindent finanszíroz. Persze, vannak kikötések (például a legolcsóbb verzióval kell megoldani az utat, és végig jelen kell lenni a programon), azonban még így is remekül megéri. Egyedül a saját költőpénzedről kell gondoskodnod.


3. Vannak feltételek?


Egy társalgási szintű angol nyelvtudásra szükséged lesz, de ezenfelül ilyen cserékre bárki jelentkezhet, aki beregisztrált egy Ifjúsági Szervezethez. Szegeden például ilyen az Eurotender vagy az Aisec. Sőt, vannak olyan cserék is, amelyekre civilek is jelentkezhetnek.

4. Ha hosszabb időre mennél

Nemcsak rövidebb programokat szerveznek, hanem lehetőség van önkéntesnek is jelentkezni, így több hónapot tölthetsz el külföldön. Ilyenkor önkéntesként dolgozol, és a szállás és útiköltség mellett még zsebpénzt is kapsz. Jelentkezhetsz életmentőnek, menhelyre, szintén szervezeten keresztül, akik tájékoztatnak minden fontos információról.

 

5. Miért éri meg?


Mert fejlődik a nyelvtudásod, ismerkedsz, utazol és még tanulsz is belőle. Ráadásul az önéletrajzban mindig jól mutat a külföldön szerzett tapasztalat. Világot látni pedig mindig megéri. Gondolj csak bele: önköltségből, turistaként lehet, hogy sosem fordulnál meg Máltán, viszont egy ilyen program keretében a szállást és az útiköltséget is finanszírozzák, és még az ismereteid is bővülhetnek.

 

Bővebb információt a szervezetek és az Erasmus honlapján találhatsz. Vágj bele, legyél bátor és indulj el világot látni!

 

 

képek forrása:sandierspastures.com,travelmassive.com,libero.org.rs

A szerzőről