Pp kicsi 45
2018-06-19
Felvidek.hu

Elhunyt Csoóri Sándor

A magyar költő, író vasárnap éjjel hunyt el.

A kétszeres Kossuth – díjas költőt hosszú betegeskedés után 2016.szeptember 11-én érte utol a halál.

Zámolyon látta meg a napvilágot, 1930. február 3-án. Az elemi, és kollégiumi évek után Budapesten az Egyetemi Orosz Intézetben folytatta tanulmányait 1951-52-ben, ám betegsége miatt abba kellett hagynia és tüdőszanatóriumba került.

1953/54-től nem csak újságíró, író és szerkesztő, hanem a MAFILM dramaturgja, valamint a politikai és szellemi ellenzék egyik vezetője is.

Több díjat is kapott munkásságáért: József Attila-, Bibó István-, valamint a Magyar Művészeti Akadémia nagydíjával is kitüntették, ám ezek csak kiemelt elismerések, hiszen többször is kitüntették, többek között a Nemzet Művésze díjjal is.

 

Zsigereiben hordta a népiességet, a balladákat ám a kultúra és a szellemi élet változásai mellett nem tudott szó nélkül elmenni. Munkásságára jellemző az asszociáció és a személyesség.

Szakolcay Lajos így fogalmaz róla: „Zrínyi kezéből vette ki a kardot, s Kosztolányi selyemsálát csavarta a nyakára.”
Tanulmányaiban, esszéiben szintén egyszerre keresztezi a logika és a képi megközelítést.

Esszéíró, versíró, prózaíró, politikus és a Digitális Irodalmi Akadémia alapítója. Műveit több nyelvre is lefordították. Összegyűjtött verseit 2000-ben adták ki. A jövő szökevénye címmel. 2007-ben esszékötete jelent meg Tizenhét kő a parton címmel. 2009-ben jelent meg Harangok zúgnak bennem verseskötete.

Csoóri Sándort 86 éves korában ragadta el a halál. Nyugodjék békében

 

képek forrása: felvidék.ma.pm.hu

A szerzőről