Pp kicsi 45
2018-06-19
Pusher shot 1

Koppenhága bugyrai

Eheti filmklubunkban Nicoals Winding Refn Elátkozott város (Pusher) című alkotásával várunk benneteket.

A könnyed szeptember után e hónapban komolyabb vizekre evezünk. Méghozzá rögtön bele a sűrűjébe: a dán rendezőzseni alkotása a koppenhágai alvilág bugyraiba kalauzol. A sztori középpontjában egy kispályás díler, Frank (Kim Bondia) áll. A napi rutinját adó piti üzelmek közepette végre egyszer lehetősége nyílik rá, hogy rendezze tartozását a „főnökével”, Milóval (Zlatko Buric ) szemben. Nyilván él az alkalommal, legalábbis megpróbálja, de neki még ez se megy úgy, ahogyan szeretné. Ugyanis amikor a rendőrség lekapcsolja, kénytelen szabadulni a bizonyítéktól és hatalmas mennyiségű drogot szór egy tóba. Az anyaggal együtt a bosszú lehetősége is elúszik, ellenben ballépésével tetemes adósságra sikerül szert tennie.

Ez a világ kemény világ: csak a pénz számít. Eladó minden – még a barátságot vagy a szerelmet is gondolkodás nélkül váltják aprópénzre. Talán épp ez a magától értetődő értéktelenség teszi olyan nyomasztóvá a miliőt. Vegyük például Frank barátnőjét, Vicet. A lány mellesleg prosti, de őszintén vágyna egy normális kapcsolatra – amit azonban Frank nem hajlandó megadni neki. Egy biztos: Refn feszültségkeltésben (is) verhetetlen!

A történet egyébként folytatódik, ugyanis az Elátkozott város voltaképpen trilógia. Ha tehát tetszik a kedd esti film, tekintsd meg bátran a folytatásokat is. Amennyiben szeretnéd megismerni a sötétség bugyrait, akkor azok is tetszenek majd.

Refn termékeny és sokoldalú rendező, legutóbbi filmjében (Neon démon) a divat világát analizálja. Megtudhatjuk belőle, mire képes egy modell a karrierje érdekében. A Neon démont a hónap zárásaként a filmklubban is levetítjük.

Ne feledjétek: ma este filmklub az Auditorium Maximumban, este háromnegyed nyolckor!

A szerzőről