Pp kicsi 45
2018-07-20
Cosmopolitan47.blog.hu

Edith Piaf- ra emlékezünk

A világhírű sanzonénekes 53 évvel ezelőtt hunyt el.

Ötvenhárom éve annak, hogy a sanzon legjelentősebb képviselője, Edith Piaf elhunyt 1963.októbet 10-én.

Az énekesnő 1915. december 19-én látta meg a napvilágot Párizsban. Apja artista, anyja pedig egy olasz kávéházi énekesnő. A kis Edith nagyanyjával élt, aki egy bordélyt vezetett. 15 évesen már énekelt és egy kabarétulajdonos mentette meg az elzülléstől. Neki köszönheti a Piaf nevet is, amely "kis verebet" jelent. Életét és gyermekkorát különböző legendák szövik át, amelyek nem voltak igazak, ám előszeretettel terjesztette őket ő maga is, ezzel növelve a személyét körülvevő titokzatosságot.

Karrierje a II. világháború után kezdett virágozni. Lemezei Franciaországban toplistán szerepeltek, sokszor lépett fel Amerikában is. Az egyébként apró termetű Piaf olyan beleéléssel és hanggal énekelt, amely mindenkit elvarázsolt. Dalait nem csak ő élte át, hanem a hallgatóság is. Sokszor szerepelt filmekben is.

Híresen bőkezű volt és sosem felejtette el, honnan jött: támogatta művésztársait, sokat adakozott. Mint általában azok az emberek, akik sikeresek az élet egyik oldalán, úgy Piaf magánélete is sikertelen volt. Sok tragédiát kellett elszenvednie: lánya kétévesen meghalt és az énekesnőnek nem volt szerencséje a szerelemben sem. Hosszú ideig kereste élete párját, akit végre meg is lelt egy bokszoló személyében, ám az repülőbalesetben meghalt. Ezután egyre többet ivott, kétszer férjhez ment, de egyik kapcsolata sem volt túl sikeresnek mondható.

Rákos lett. Munkáját még ekkor sem hanyagolta el, szinte az utolsó erejéből is még színpadra állt. A rák végül egy provence-i faluban október 10-én terítette le. Barátja, a költő Jean Cocteau a hír hallatán szívrohamot kapott, s követte Edithet a sírba. Az énekesnő temetésén a közlekedés megállt Párizsban. Edith Piaf 48 évet élt.

Emblematikus hangja azonban még ma is él  és dalait számtalanszor dolgozták fel.

 

képek forrása:cosmopolitan.hu, famouspeople.com, francialany.blogspot.hu

A szerzőről