Pp kicsi 45
2018-07-20
635987954454615287 1352499188 film

Filmek és könyvek

Avagy egy lista pár szórakoztató adaptációról. Szemezgessetek kedvetekre!

Vannak olyan filmek, amelyekről köztudott, hogy adaptációk: Harry Potter, Éhezők viadala stb. Sokszor azonban nem is tudjuk, hogy a kedvenc filmünk is épp adaptáció. Az Amerikai pszicho vagy a Harcosok klubja gyökerei is az irodalomban találhatóak. Itt van hát most pár – véleményünk szerint – igazán szuper adaptáció, amelyeket nem csak nézni, de elolvasni is érdemes.

 

1. Pi élete – Life of Pi

Yann Martel regénye alapján a Life of Pi a 2012-es év egyik nagysikerű, szívmelengető filmje volt. A történetben Pí különös kalandokat él meg, amikor egy szállítóhajó elsüllyed családjával együtt és neki egy tigrissel kell osztoznia a mentőcsónakon. A film picit hosszú, viszont gyönyörű effektekkel dolgozik, így igazán élmény megtekinteni. A könyv olvasmányos, remek kérdéseket vet fel, és bár a történet picit máshogy alakul, mégis nagyon élvezetes olvasmány.
 

2. A segítség – The Help

Kathryn Stockett vidám ám mégis felkavaró regénye az 60-as évek Amerikájában, délen játszódik, ahol még mindig afro-amerikaiak a bejárónők. A fiatal újságíró, Skeeter meglátja ebben az igazi történetet, így elkezdi kutatni a különleges nőket, akik mesélnek nekik az életükről. Vannak köztük mulatságos történetek és vannak igazán szomorúak. Barátságok és szövetségek alakulnak. A film vicces, a könyv pedig egyszerűen letehetetlen.
 

3. Úton – On the Road

Jack Kerouac beep korszakot feldolgozó könyve lüktető és kaotikus, akárcsak a korszak maga. A főhős többször átszeli Amerikát barátjával és közben őrült történetekbe csöppennek. Megkérdőjelezik a spiritualitást és minden mást is, amivel találkoznak útközben. A könyv pörgős, a film úgyszintén.

4. Pop, csajok, stb – High Fidelity

Nick Hornby regénye a popzenéről, elfuserált kapcsolatokról és a férfi látványos szenvedéséről szól. A filmben a sztori Angliából áthelyeződik Amerikába, ahol John Cusack főszereplésével ismerhetjük meg a harmincas éveiben járó magatehetlen férfi szenvedéseit a nőkkel, a zenével és magával az élettel. Könnyű, vicces alkotás, nagy igazságokkal és szerethető karakterekkel. Kihagyhatatlan!
 

5. Tortúra – Misery

Ha adaptáció és könyv, akkor Stephen King. A híres horror-írónak már rengeteg történetét láthattuk visszaköszönni a vásznon. Számomra mégis a legjobb, legerősebb és leghitelesebb a Tortúra Kathy Bates-sel. Egy mániákusról szól, aki megtalálja kedvenc szerzőjét, aki balesetet szenvedett, majd elrabolja őt. A film hitelesen visszaadja a könyv történetét, és azt a tehetetlenséget, ami azt övezi. Elgondolkodtató, libabőrt okozó és letehetetlen (vagy épp kikapcsolhatatlan).
 

Képek forrása:IndiWire.com, shadowandact.com,bloghotelbloom.com,showclicks.com,psimovie.com,odyssey.com

A szerzőről