Pp kicsi 45
2018-04-22
Tumblr static tumblr static ez9szs9i87k8www0oks8wsw4c 640

Miért érdemes Stephen Kingtől olvasni?

Aki széles közönséghez jut el, arról sokan hajlamosak azt gondolni, hogy nem kimondottan igényes alkotást tett le az asztalra. Van művészi irodalom és van kommersz - középútról a többség nem akar hallani.

A 69 éves amerikai írót – akinek több műve is Richard Bachman néven jelent meg – több titulussal is felcímezték már az olvasói. Többek között a jelenkor egyik legolvasottabb szerzőjének nevezik, de olyan címeket is elnyert már, mint a popkultúra első számú írója és a horror koronázatlan királya. Hazánkban sajátos (és szerintem pejoratív) módon a ponyvák királyának nevezik, így kapva helyet Agatha Christie mellett. 

Első novellája 1967-ben, első komolyabb regénye 1974-ben jelent meg. A Carrie olyan életre szóló sikert tartogatott King számára, amit az író akkor még nem is sejthetett. Olyannyira nem, hogy a mű első kéziratát a kukában találta meg a felesége, mert a kezdő író szörnyűlködve olvasta vissza, hogy milyen zagyvaságokat írt. Neje azonban ösztökélte, hogy folytassa a munkát, mert a Carrie igenis zseniális. Kingnek szerencséje volt, ugyanis a Doubleday kiadó egyből elfogadta a kéziratot, ezzel megalapozva Stephen King írói karrierjét. A Carriet több, misztikummal és horrorral telített regény is követte az elkövetkezendő tíz évben. A ragyogás, A holtsáv, A hosszú menetelés, a Tűzgyújtó és A Setét Torony első része is mind a hetvenes- és nyolcvanas évek szülöttei. 

Természetesen ezután sem áldozott le King karrierje, sőt, a nyolcvanas évektől kezdve még felkapottabb lett az író. Művei egyre szélesebb rétegben fogytak, ezzel populárissá téve a horror nagyágyúját. Stephen King könyvei feltehetőleg azért váltak olyan sikeressé, mert az író képes a valóságon túli dolgokat úgy elhelyezni az életben, hogy az ember pár száz oldal után úgy gondolja, hogy az eddig lehetetlennek tűnő dolgok is valósággá válhatnak. Ami pedig még jobb, az a karakterfejlődés és történetvezetés. Stephen King karakterei sokrétűek, megtalálhatóak köztük a békés kertvárosiak, a drogfüggő tinédzserek és az elvetemült kormányügynökök is. A műfaji sokszínűsége is ismert, ugyanis a legtöbb regényében fellelhetők fantasy és sci-fi elemek, horrortörténetek, de erőteljes detektív szál is megjelenik, amely végül mindig megoldásra talál. A legérdekesebb számomra mindig a művek vége. A legtöbb esetben keserédes happyenddel zárul a történet, amelyből az olvasó okulhat, viszont pontosan tudja azt is, hogy ő is hasonlóképpen csinálna mindent. 

A legtöbb esetben a karakterek zseniálisak és szerethetőek. Regényei között nincs olyan, amely megülne, vagy a túlírtsága miatt unalmassá válna. Bár a történetek központi magva legtöbbször természetfeletti, mindig érezhető az író földhözragadtsága is egy-egy karakteren keresztül. Az olvasót könnyen magával ragadhatja Stephen King világa, ezért ajánlom mindenkinek. Kiemelkedően negatív dolgot nem tudnék mondani, talán az egyetlen elszomorító dolog az, hogy popularitása miatt a kritikusok nem akarják elismerni szépirodalmi jelentőségét. Meglehet, ezért is ragadt meg a ponyvaírók között. [King 2003-ban nyerte meg a Nemzeti Könyvdíjat, amiről Richard Snyder és Harold Bloom is negatívan nyilatkoztak, többek között az amerikai irodalom hanyatlását látták Kingben. A díj kapcsán felerősödött kritikákra annyit felelt az író, hogy itt az ideje lerombolni az úgynevezett szépirodalom és populáris irodalom között húzódó falat.]   

Egyvalami azonban biztos: Stephen King számos – sőt, talán a legtöbb – műve széleskörű olvasóközönséget elért. Műveinek többségét adoptálták, számos sorozat és film is készült regényeiből. Ami ennél is fontosabb talán, hogy ezeket több mint negyven nyelvre fordították le, és összesen 400 millió példányban keltek el világszerte.

Képek forrása: tumblr. com

 

A szerzőről