Pp kicsi 45
2018-11-15
Image (1)

SZTE BTK, gratulálunk!

Ismét megjelent a HVG egyetemi kiadványokat rangsoroló kiadványa, amelyben egyetemünk előkelő helyezéseket ért el.

De miről is szól pontosan ez a felsőoktatási „verseny”? Az értékelés 2 fő szempont alapján történik: az oktatói, valamint a hallgatói kiválóság a meghatározó tényező. Ezeket külön-külön is pontozzák, de van összesített intézményi és kari rangsor is. Érdekes, hogy az összesített első (idén az Eötvös Loránd Tudományegyetem lett) sem az oktatói, sem a hallgatói rangsorban sem tudta megszerezni az első helyet; ez egyébként már évek óta így megy.

Az SZTE BTK „oktatói kiválóság” kategóriában a 2., „hallgatói kiválóság” kategóriában pedig a 30. helyet szerezte meg. Összességében a vidéki bölcsészképző helyek közül az első, az összesített listában az előkelő negyedik helyet nyerte el.

És most nézzük részletesen, hogy mire is jár a pont! A rangsor készítésekor figyelembe veszik a hallgatók számát, a tudományos fokozatot szerzett oktatók számát, a tudományos fokozattal bíró oktatókra jutó hallgatók számát és az MTA-címeket szerzett oktatók arányát. Számít továbbá az elsőhelyes jelentkezők száma, a felvettek pontátlaga, a nyelvvizsgával felvettek aránya, illetve a középiskolai versenyen helyezettek száma is.

A tíz legjobb kar listája: Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar, Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar, Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Kar és Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar.

A szerzőről