Pp kicsi 45
2018-05-26
13662053 1821227318099169 8131682118492174501 o

Országos Slam Találkozó - Ahogy mi láttuk#1

Nagy Sándor beszámolójának első részét olvashatjátok az Országos Slam Találkozóról


Mészáros Áron fotója

Három részes cikksorozatunk első részét olvashatjátok Kövér András „Kövi”, a Sopianae Slam Poetry oszlopos tagjának élménybeszámolója nyomán.

Nem akartuk olvasóinkat rögtön a mélyvízbe hajítani egy kétnapos rendezvény tömör összefoglalójával, hiszen bizonyos, hogy vannak még, akik nem találkoztak a slam poetry műfajával, így egyszerűbb volt élménybeszámolónkat három részre bontani.

A legegyszerűbb azzal kezdenünk, hogy mit is jelent ma slammernek lenni Magyarországon, illetve miben más a slam poetry, mint olyan, az irodalmi műfajok között.

A slam poetry Magyarországra körülbelül tíz éve tört be, onnantól pedig évről évre önjáró, mobilis műfajjá kerekedett ki. Egyre több versenyző próbálta ki magát színpadán, egyre precízebb és igényesebb lett a rendezvények szervezése. A „versenyző” kifejezést pedig okkal használjuk, hiszen a műfaj sajátossága, hogy verseny. A fellépők produkcióit egy közönségből kiválasztott zsűri pontozhatja 1 és 10 pont között. Az adott versenyző hozhat bármit, ami a saját szellemi terméke, lehet vicces, komoly, interaktív, vagy épp mind a három egyben. A slam poetry lényege egy szubjektív súlypont elhelyezése a szövegben, amit egyszerre kell éreznie az előadónak és a közönségnek. Ha ez megtörténik, akkor beszélhetünk sikeres produkcióról.

Az elmúlt tíz év alatt megszámlálhatatlan várost kapott el e hullám (példának okáért Budapesten, Szegeden, Miskolcon, Debrecenben, Győrben, Pécsett, de ugyanakkor Erdélyben is tartanak rendszeresen klubokat.) Szegeden immár évek óta rendeznek slam poetry versenyeket töretlen sikerrel, melynek helyszínéül szolgált eddig a Rongy Kocsma, valamint a Kapca Kávézó és Bisztró.

De slammernek lenni nem csak azt jelenti, hogy része vagy egy irodalmi hullámnak. Slammernek lenni azt jelenti, hogy része vagy egy közegnek a hullámban, egy hatalmas baráti társaságnak, amely eltörli városaink és kis országunk határait.  Az emberek tárt karokkal fogadják az előadásod, személyesen gratulálnak, vagy épp mondanak érdembeli kritikákat róla.

Az idén először Szegeden megrendezett Országos Slam Találkozó ennek szellemében jött létre, e hatalmas közösségnek és az elmúlt tíz évnek volt egyszerre hagyományindító ünnepe és a hazánkban idén 10 éves slam poetry születésnapi bulija, amelyre az egész ország hivatalos volt.

Kövér András „Kövi” saját bejegyzésében a következőképp beszél a rendezvényről: „Az október 21-22-én, Szegeden rendezett OST-t különösen fontos jelzésnek tartom, egyrészt ez volt eddig a legtöbb embert megmozgató, vidéken rendezett slam esemény, amely gyakorlatban valósította meg a műfaj több jellemzőjét…”

Több hónapja, mikor Mészáros Péter és Bárány Bence, a két főszervező és csapata, elkezdték szervezni az OST-t, feltétlenül odafigyeltek, hogy semmilyen más már bejáratott rendezvényre ne hajazzon. Legyen egyedi, különleges, sőt mitöbb, forradalmi hangulatú, hiszen idén októberben az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára is emlékeztünk közösen.

„Az OST - az országos bajnokságokhoz hasonlóan - megmutatta hol tart éppen a magyar slam, viszont több az OB-nél, mert a program jóval színesebb volt, több helyen egyenesen interaktív, és két napig tartott.”- írja Kövér András beszámolójában.

A versenyeket és az egyéb rendezvényeket cikksorozatunk további két része fogja érinteni. 


Alkotásaitokat továbbra is várjuk az info.szabadotletek@gmail.com címre!

A szerzőről