Pp kicsi 45
2018-06-20
Brigi saudek

Isten óvja magukat az ilyen férfiaktól!

Tar Brigitta beszámolóját olvashatjátok Jan Saudek kiállításáról

Október 28-án nyílt meg Jan Saudek, cseh fotóművész kiállítása a Reök-palotában, azonban most nem a kiállítás megnyitóján, hanem csak egy átlagos hétköznap délutánon látogattam meg a tárlatot.

A kiállítás kezdetén rögtön egy sötét terembe léptünk be, ahol csak a képek voltak megvilágítva, és ez a félhomály teremtette meg a kiállítás intim hangulatát. A tárlat egy átfogó képet mutat a művész egész életművéből, az 1970-es évektől egészen a 2000-es évek elejéig.
Jan Saudek 1935-ben született, még ma is alkotó cseh fotográfus, eredetileg festő szeretett volna lenni, de saját bevallása szerint a festményei nem voltak elég jók ahhoz, hogy festőművész legyen.  A festészet hatása érezhető alkotásain. Először pontosan felvázolja a kép kompozícióját, majd utólagos színezéssel teszi még festőibbé.
Képeiről első ránézésre nem mondanánk meg, hogy húsz, harminc, negyven éve készültek, sokkal inkább azt gondolhatnánk, hogy a múlt századból valók, és erre szándékosan rá is erősít azzal, hogy a képek szélére száz évvel korábbi évszámot ír fel. Ennek egyik oka, hogy a 60-as években a képzőművészet is cenzúra alatt állt, ezért azt hazudta a hatóságoknak, hogy édesapja gyűjteményéből származó régi fotók. Illetve, amikor nem kortársként, hanem régebbi századból valónak tálal egy alkotást, a közönség is sokkal megbocsátóbb az erotikus, pornográf tartalmakat illetően, gondoljunk akár csak a reneszánszra, vagy az ókori görög művészetre.
A fotók utólagos színezésével a giccs határát súrolja, de úgy gondolom, hogy ez a szándékosság miatt egyáltalán nem zavaró, hiszen ezzel színvilágban és hangulatban is egy utánozhatatlan kontraszt jön létre, ami attól lesz igazán éles, hogy modelljeit omladozó falak előtt, romos szobákban fotózta.
Ellentéteket jelenít meg különböző képpárokon. Amikor beléptem a kiállítóterembe, az Esküvő című fotója keltette fel először a figyelmem. Egy családi fotó, rajta különböző korú és öltözködésű emberekkel, első ránézésre fel sem tűnik, hogy csak nők szerepelnek rajta, de a párján, ahol ugyanez a beállítás látható akt verzióban, már egyértelművé teszi. Gyakran fotóz férfias külsejű lányokat, amit szintén ruhás-ruhátlan képpárban láthatunk. Az emberi test változásával is foglalkozik, modelljeit több év elteltével újrafotózza, akit először kislányként láthatunk, azt a következő képen már felnőtt, érett nőként.

Képeinek legtöbbje erősen erotikus tartalmú. De nem az a romantikus, sejtelmes erotika, hanem inkább pornóra hajazó, ahol a kép közepére helyezve, semmit sem takarva jeleníti meg a szexuális aktust vagy a maszturbálást. Legtöbbször, hogy még látványosabb legyen, telt nőket fotóz, bizarr, gyakran visszataszító, zavarba ejtő pózokban.
A kiállítást néhány barátnőmmel néztem meg, rajtunk kívül csak egy idős hölgy volt a teremben, aki a végén csak ennyit szólt hozzánk: Isten óvja magukat az ilyen férfiaktól!


Alkotásaitokat továbbra is várjuk az info.szabadotletek@gmail.com címre!

A szerzőről