Pp kicsi 45
2018-06-20
Berlin illustrations martin schwartz berlin half 640x445

5 dolog, amiért Berlin nagyon király!

Irány Berlin!

A hétvégén Berlinbe látogattam. A német fővárost kozmopolita berendezkedése és történelmi épületei nagyon sokszínűvé teszik. Vendéglátóim (egyikük családja is berlini) rengeteg hasznos információval láttak el. Például, ha általában szeretnénk Németországról beszélni, akkor Berlin nem reprezentatív: olyan, mintha nem is oda tartozna. Sok a turista, sokan költöznek Berlinbe, mivel liberális és kulturális szempontból rendkívül színes. Errefelé nehéz lakást találni, mivel a kiadható lakások nagy részét airbnb lakássá alakították. Így például a barátaimnak majdnem két évig tartott megtalálni a megfelelő lakhelyet, ami közel van a központhoz, ám nincs a város szívében és nem kérnek el érte egy vagyont. Ugyanakkor azt is megtudtam, hogy a rendes, igazi berlini nem nagyon tehetős, ám erre nehéz rámutatni, mert sokan költöznek a városba. Tehát Berlinről általánosságban nehéz beszélni, inkább a kirívó esetek a mindennapiak. A tömegközlekedés remek és logikus, a jegyvásárlás is egyszerű, az emberek pedig kedvesek. Most pedig lássunk 5 dolgot, amiért nagyon érdemes ellátogatni a multikulturális városba!

1. Egy szelet történelem

Berlinben az embert körbeveszi a történelem: a berlini fal maradványai, régi épületek, a háború jelei és a műemlékek, szobrok... Két lépés alatt a múltban találhatjuk magunkat! A régi épületek díszes homlokzatai és a fal még mindig ott lévő maradványai nagyon különleges hangulatot adnak a délutáni sétáknak.

2. Ahány kerület, annyi arc

A város több kerületből áll, így minden nap új arcát fedezhetjünk fel. Beszéljünk kastélyokról vagy a Múzeum szigetről, magas és csillogó épületekről vagy akár parkokról: ahány kerület, annyiféle Berlin.

3. A Fal és annak légköre

Az East Side Gallery mentén lehetőségünk van egy kisebb síkon végigsétálni a fal mentén, amelyet különböző művészek alkotásai díszítenek. A fal darabját a Checkpoint Charlie-nál is megtekinthetjük, és ezektől a dolgoktól az ember igazán átérzi azt, amit ez a Fal és annak lebontása jelentett.

4. Menő helyek, alter kávézók, finom falatok

Nem túlzás: Berlinben mintha minden kávézó kifejezetten alternatív és menő lenne. Nem találsz két egyformát, de mindenütt kényelmes székek és finom péksütemények várnak, remek zenével. Így egy- egy hosszabb séta után nem egyszerű kiválasztani, hogy épp hová is üljünk be. A város hivatalos étele, a curry wurst minden sarkon hívogat minket, a régi raktárok és egyéb szokatlan épületek helyére beköltözött alternatív kocsmák pedig finom, helyi sörökkel várják a bulizni vágyókat. A város szinte soha nem alszik!

5. Ingyenes látnivalók vs. fizetős körutak

Berlinben rengeteg módon lehet felfedezni a várost. Koncentrálhatunk csak a kültéri látnivalókra, amelyeket egy ingyenes túra keretében vagy akár saját erőből, egyedül tudunk megtekinteni. Ám ha időnk engedi, akkor egy CityCard kiváltásával érdemes meglátogatni a múzeumokat és a kiállításokat is. Berlinben mindenki talál magának megfelelő szórakozási és túrázási lehetőséget: parkok, kávézók, múzeumok és várost felfedező gyalogtúrák egyaránt vannak, ráadásul széles árkategóriában. Így senki sem fog unatkozni.

képek forrása: iheartberlin.de, Seregély Orsolya

 

A szerzőről