Pp kicsi 45
2018-04-24
190 feature tussauds1

Madame Tussaud

Viasztestek a porondon! Madame Tussaud születése évfordulója alkalmából.

Ugye neked is ismerős az a bejegyzés, amikor egy barátod David Beckhammel vagy épp Johny Deppel pózol? A különösen merev tekintetű, esetleg kissé kísértetiesen hasonló szobrok múzeuma világszerte izgalmas turistalátványosságot nyújt gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. De ki volt a szobrász és honnan ez a hatalmas siker?

A történet egy Anna Marie Grosholtz nevű hölggyel kezdődött, aki Strasbourgban látta meg a napvilágot 1761-ben, december 1-én. A viaszmodellezés művészetét anyja főnökétől, Dr.Phillippe Curtistől tanulta meg Bernben. A doktor jártas volt a területen, így Marie az alapokon túl az anatómiai pontosságot is meg tudta tanulni mesterétől. Első viaszfigurája Voltaire volt 1777-ben. A francia polgárháború több hősét is megformázta, feljegyzéseiből olvashatjuk, hogy megkereste a halott fejét és halotti maszkot készítve formázta meg őket. A doktor halála után ő örökölte meg a hatalmas viaszmodell-gyűjteményt. 1795-ben házasságot kötött Francois Tussaudda. Kiállítása, amely bejárta Európát, az ő nevét viselte – Madame Tussaud.

Miután nem tudott visszatérni hazájába a politikai helyzet miatt, kiállítása bejárta Európát. Végül Londonban telepedett le, és itt nyitotta meg első múzeumát 1835-ben. Ennek állandó látványossága volt a Rémület Kamrája, amelyben gyilkosok és a polgárháború hőseinek szobrait tekinthették meg. Eredetileg 400 szobor volt az eredeti gyűjteményben, ám egy tűzkár következtében sok megsemmisült. Azonban a mai gyűjteményben is még található olyan, amelyet maga Madame Tussaud készített.

A viaszszobrairól és az általa alapított panoptikumról még ma is világhíres művész álmában hunyt el 1850-ben. A turistalátványosságnak számító múzeumát több európai városban is megtalálhatjuk, valamint Amerikában szintén.

Nemcsak történelmi személyek tekinthetőek meg, hanem a mai hírességek zöméről is láthatunk szobrokat, amelyek élethű másolatot adnak a modellről. A múzeum sokszor ad lehetőséget mindenféle vicces átverésekre, itt például Arnold Schwarzenegger lepi meg a látogatókat:

Bármerre is találjuk meg Madam Tussaud panoptikumát, érdemes egy sétát tenni, hiszen ez egy valóban szórakoztató kiállítás.

képek forrása:tripadvisor,viennapass,prospectmagazine, videó forrása: youtube

A szerzőről