Pp kicsi 45
2018-04-22
Ahop.tk

Téli vizsgaidőszak

Brace yourself - exams are coming!

A lakás már tiszta, a ruhák katonás sorrendben pihennek a szekrényben, te pedig épp a tökéletes kuglóf receptjét keresed már fél napja? Ez csak egy dolgot jelenthet – megérkezett vizsgaidőszak! Ilyenkor mindenki másra esküszik: van, aki a kampánytanulásra, van, aki a fokozatos készülésre, és van olyan is, aki mindent az utolsó pillanatra hagy, majd átrakja a vizsgaidőpontot. Itt van pár tipp, hogyan tudjátok túlélni a vizsgaidőszakot nagyobb károk nélkül!

1. Pihenés

Fáradtan nem fog menni a tanulás. Mindenképp hagyj magadnak egy napot szabadon, amikor pihensz, mert ha a sok beadandó és referátum után egyből nekiülsz tanulni, nem fogsz tudni koncentrálni. Lazíts egy délutánt vagy egy napot, és utána kezdődhet a munka!

2. Időbeosztás

Ha általában problémád van az időd beosztásával, akkor ajánlom Sármási Zoltán Időkalauzát, amelyben hasznos időgazdálkodási tippeket olvashatunk, nemcsak a vizsgaidőszakra, hanem az egész évre. Tartsd szem előtt, hogy hány vizsgád van, és egy hétre két nehezebb vizsgát ne vegyél fel, mert nem tudsz egyformán jól teljesíteni. Bár csábító gondolat az ünnepekig befejezni mindent, azért gondold át: január, február elejéig van időd minden vizsgádra, és apró lépésekkel haladva legalább nem bolondulsz bele. Lassú víz partot mos!

3. Étkezés és hidratálás

A nagy vizsgadrukkban megesik, hogy elfelejtünk rendesen enni és inni. Pedig bizonyított, hogy üres hassal és dehidratálva nem fogunk jobban haladni. Energiaital és csokihalmok, valamint a házhoz rendelt kínai és pizza helyett próbálj inkább tápanyagban kissé gazdagabb ételeket fogyasztani. A tea, kávé, kakaó, gyümölcslé, valamint a kevésbé cukros és nehéz falatok nem csak a testünket fogják karban tartani, de szellemileg is frissebbek maradunk, ha nem mérgezzük magunkat junkfood-dal.

4. Stratégia

Nem tudunk egy teljes napot végigtanulni pihenés nélkül. Ám azért, hogy megtaláljuk az arany középutat, érdemes már az elején felállítani a napirendet! 25 perces tanulóblokkokat követhet 5 perc szünet (Ez a Pomodoro technika). De akár témakörönként 10 perc is lehet, ha nem szakítanánk meg egy-egy nagyobb anyagrész elsajátítását. Érdemes legalább egy óra nagyobb szüetet is tartani; ilyenkor csukd be a könyvet és menj ki a levegőre picit mozogni picit –  például sétálj el a közértbe, majd vissza -, így felfrissülsz.

5. Csak magabiztosan!

Ha vannak jegyzeteid, amelyeket átolvastál, bent voltál az előadásokon és a kötelező szakirodalmat legalább hírből ismered – ne izgulj! Ha az utolsó pillanatban átrakod a vizsgaidőpontodat, mert félsz, hogy nem sikerül, csak magaddal tolsz ki, mert az addig beléfektetett időt eldobod. Tűzz ki magad elé dátumokat és tartsd is ehhez magad! Halogatással nem leszel előrébb!

 

 

 

Képek forrása: 9gag,soszkar,ahop.tk,funzypics.com

A szerzőről