Pp kicsi 45
2018-06-20
Tumblr mvqleua3ro1t0pb4ao1 500

Ünnepi készülődés

Ne parázz: az ünnep vár!

Felnőttként a karácsony sokunknak stressz. A gyomrunk már lassan kezd összeszorulni, a pénztárcánk is, mert még nem vettünk ajándékokat, és rosszabb esetben kedvünk sincs az egészhez. De gondoljuk csak át: gyerekként ez egy szuper ünnep volt! Miért ne élvezhetnénk most is? Íme, pár tipp, amivel elkerüheted a stresszáradatot!

1. Ajándékok
Az ajándékokat ne pörögjük túl; a kevesebb több. Ne törekedjünk feltétlen a hasznosságra, nyugodtan választhatunk valami apróságot is, amivel kifejezzük, hogy gondoltunk az illetőre, esetleg tudjuk, hogy vágyott rá, de magának sosem vette volna meg. Kézzel készült ajándékot pedig mindig ér adni, sőt, gyakran nagyobb sikerünk lehet vele, mint bármi mással. 

2. Főzés
Egyetemistaként a karácsonyt általában a családdal töltjük. Ha eleged van a felhajtásból és a feszültségből, vegyél egy mély levegőt és gondold át: anyu lehet nem lesz olyan ideges, ha kimész hozzá a konyhába. Már az is sokat jelent, ha ott vagy és támogatod, arról nem is szólva, hogy plusz két kéz a krumplipucolásnál mindig elkél. Az együtt készülődés és sütés- főzés máris megalapozza a meghitt hangulatot az estéhez.

3. Pihenés

Az ünnep legyen a pihenésé. Ne tanulj, ne gépelj, egyszerűen csak ülj, és pihenj a családdal. Az otthon békés izoláltságát évente egyszer élvezd ki te is! Lazíts, falatozz, ne törődj azzal, hogy akár már a második reggelidet eszed!

4. Fa és dekoráció
Szintén életbe lép a kevesebb több elve. Miért idegeskednénk azon, hogy nem sikerült beszerezni a "tökéletes fát"? Minden fa tökéletes és minden dekoráció teljesen elég, sőt az is rendben van, ha nincs dekoráció. Az ünnep szóljon a családról, a meghittségről, ne arról, hogy a tetőről lógva aggassuk a kültéri izzókat és pucoljuk az ablakot. Eresszük el ezeket a külsőségeket és mindent csak addig csináljunk, ameddig jólesik.

5. Receptek
Ha a család benne van, válasszatok új recepteket a hagyományos menüsor helyett. Így a család minden tagja hozzá tud tenni valamit a vacsorához és kipróbálhattok egy-két újdonságot is. Ha ételallergiás van a családban, érdemes reformreceptekkel is próbálkozni: nincs kőbe vésve a menüsor, és miért ne lehetne egyszerűbb ételekkel feldobni a karácsonyi terítéket?

Fontos, hogy az ünnep ne a rohanásról és a kapkodásról szóljon. Ha a szülői ház kevésbé nyugalmas ebben az időben, akkor is legyünk elnézőbbek. Hiszen ha végleg kiszakadunk a családi fészekből, már nem biztos, hogy lesz alkalmunk a családi karácsonyra, és az azt követő nyugodt, csendes napra. Legyen az ünnep valóban ünnep, és ne egy stresszlabda.


Kellemes ünnepeket !

 

 

képek forrása: pinterest,tumblr

A szerzőről