Pp kicsi 45
2018-06-19
20150714 180321

#TRAVEL – Görögország, Parga

Parga Görögország nyugati részén helyezkedik el, a mesés Jón-tenger határvonalában.

Ebben az üdülőhelyben talán a legcsodálatosabb, hogy nem csak magát a város fedezhetjük fel nap mint nap, hanem számos kis öböl van a közelben, amelyek remek strandolási lehetőséget nyújtanak, és a gyönyörű sziklákkal körbevett part felelős a látványért. Az érdekesség az, hogy ezek a közelben lévő öblök nem csak a hagyományosan taxinak nevezett eszközzel, az autóval lehet megközelíteni, hanem hajók is szállítják az utasokat a különböző partszakaszok között. Bizonyos időközönként közlekednek ezek a kisebb csónakok és 20-30 perc alatt át is lehet érni a kívánt helyre.

Természetesen akkor sem szenvedünk hiányt, ha ezt a lehetőséget kihagyjuk, hiszen maga a város, Parga is rendkívül látványos és mozgalmas. Azoknak érdemes elsősorban idelátogatni, akik szeretik a kirándulást, dimbes-dombos területeket, hiszen ez nem egészen mondható sík terepnek. Ha esetleg egy kicsit fentebb helyezkedik a szállás, akkor már szép kis lejtős útvonalon tudjuk meglátogatni a partot, illetve egy lépcsős szakasz vezet a város központjába is. Ettől függetlenül gyorsan el lehet jutni a városon belül bárhova, mindössze annyi, hogy számolnunk kell néhány izzadságcseppel a megérkezéskor, de ez szinte természetes a nyári melegben, csak kapunk egy kis plusz mozgást a sok fagyizás mellé. :) 

Arról persze nem is beszélve, hogy a látvány mindenért kárpótol, ugyan ez mondható el arról, hogy az egyik reggel érdemes bevállalni a hajnali kelést és megnézni a napfelkeltét – ami a várból nyújtja a legszebb látványt –, ugyanis ahogyan a domboldal mellől megjelenve szépen lassan fényt ad a tenger felett, rendkívül szép és biztosan mosollyal indítja el a reggelünket.

A fürdőzési lehetőségeinket sorra véve, nem csak a közeli partok azok, ahová érdemes ellátogatni, de a lábunk előtt heverő élmények mellett sem szabad elmenni. Ugyanis, ha Parga partján, a kikötő mellett található kis szigetre beúszunk és onnan csodáljuk magát a várost, a várat és a nyílt tengert, az valóban egy igazi élménnyel ér fel és igazán felszabadító érzés.

Esténként a városban abszolút érezhető a tipikus görög mentalitás: kedves, vidám eladók az üzletekben, sok helyen akció fogad minket, sorra kaphatóak a finomabbnál finomabb gyrosok, illetve a különféle görög specialitások, melyek elfogyasztását érdemes valamely part menti étteremből megtenni, hiszen akkorra már a kivilágítás, és az esti fények is rendkívül hangulatossá teszik az esténket. Utána, ha lehűtöttük magunkat egy adag fagyival is, érdemes visszatérni a bazárosokhoz, és sorra venni az üzleteket, vásárolni saját magunknak és összeválogatni néhány ajándékot az otthon maradtaknak. Ilyenkor érdemes valamilyen helyi fűszert megvásárolni, választani a görög italok közül, venni egy kis üveg valóban nagyon jó minőségű olíva olajat, mert így a hazai ízekbe is tudunk csempészni majd egy kis Görögországot.

Ha szeretnénk egy kicsit felülről nézni a tájat és belátni messzi partszakaszokat, mindenképp érdemes ellátogatni a közelben lévő Ali-pasa várához. Gyalogos úton is talán megközelíthető, de akkor egy nagyobb túrával kell számolni, hiszen elég meredek lejtőkön és erdős szakaszon kell megtenni az utat, ezért érdemes autóval menni. A korábban már említett taxik ott várnak ránk a városközpontban és kedvező áron kb. 15-20 perc alatt felviszik a turistákat a várhoz, és a megadott időpontra vissza is mennek értük.

Akinek még esetleg marad ideje a nyaralásból, vagy eleve úgy készült, hogy minden nap valami újat szeretne felfedezni, akkor egy kihagyhatatlan kirándulás, az autóval kb. 1 óra távolságra található Akherón folyó által kialakított völgyben tett túraútvonal. Mint Görögországban szinte mindennek, ennek a helynek is van mitológiai vonatkozása, mégpedig az alvilág folyójának is nevezik. Autóbusszal, vagy autónkkal megérkezve először az erdőben, a folyó mentén kezdjük meg a kirándulást. Ez a legszabadabb túra, amin valaha részt vettem, ugyanis semmi másra nincs szükségünk, csak a fürdőruhánkra és egy vízi cipőre, mert a későbbiekben majd a kavicsos, sziklás vízbe térünk át. Hátizsákot sem tudunk magunkkal vinni, kivéve, ha vízálló csomaggal készülünk, ugyanis vannak olyan szakaszok is, amit csak úszva tudunk megtenni. Körülbelül 10-15 perces erdei séta után kell áttérnünk a 12-16°C-os vízbe, ami kezdetben ugyan csak a bokáig ér, de egyre előre haladva szépen lassan elérünk a mélyebb szakaszokhoz. Ami az igazán csodálatos ebben a túrában, hogy mindeközben hatalmas sziklák vesznek minket körül, és a közötte 4-5 méter széles Akherón folyón haladunk felfelé. Olykor a sodrás is erősebb, itt érdemes óvatosan közlekedni, hiszen ha elsodor esetleg egy nagyobb sziklába is beüthetjük magunkat, de ha odafigyelünk magunkra és a társainkra is, akkor teljesen veszélytelen. Az oda-vissza útvonal az ugyan az, így ha azt érezzük, nem szeretnénk tovább haladni, egyszerűen csak visszafordulunk. A kiindulópontnál pedig lehetőségünk van raftingolni is. 

 

Mindezek mellett sok-sok lehetőség van, amit itt ki tudunk használni és életre szóló élményt adnak. Parga városától 1,5-2 órás autóút Lefkada szigete, amit szintén nem érdemes kihagyni. Fakultatív programok keretein belül is meglátogathatjuk, Jón-tengeri szigettúra is indul Nidri kikötőjéből, de ha önmagában Lefkada városát nézzük meg, ott a naplemente mesés, és az esték is igazán élettel telik. Amennyiben napközben érkezünk, akkor a világ legszebb partszakaszai között is ismert strandra mindenképp érdemes ellátogatni, hiszen a víz színe és a nyílt tenger látványa álomszerű. 

A szerzőről