Pp kicsi 45
2018-06-19
Let%c3%b6lt%c3%a9s (4)

Különös szilveszter

​Avagy nézzük, hogyan búcsúztatják az évet szerte a nagyvilágban!

A lényeg rejtve van

Méghozzá a ruha alatt! Argentínában „kötelező” a rózsaszín (és szigorúan új!) fehérnemű viselése. Már amennyiben épp keresed a szerelmet… Ennyire azért nem egyszerű a történet, ugyanis éjfélkor a jobb lábbal kell előrelépni a jó szerencse vonzása érdekében. Tehát ajánlatos éjfélig annyira józan maradni, hogy legalább a két irány megkülönböztetése (még) ne okozzon gondot!

Szárnyaljon a fantázia!

El Salvadorban éjfélkor egy tojást törnek egy tálba, majd éjszakára kint hagyják az ablakpárkányon. Reggelre a tojás kissé összeáll – különféle alakzatokat öltve. Amilyen alakot belelátunk, azt hozza majd Fortuna az új esztendőben. (Ilyen egyébként mifelénk is dívik, ólomöntés formájában.)

Vesszőzés

Persze csak finoman. Romániában a gyerekek csokorba kötött cseresznye-, szilva-, körte- vagy almafaágakkal járják végig a szomszédokat, majd enyhén meg is csapkodják őket velük. Ez ugyanis gazdagságot, boldogságot és egészséget vonz a házhoz.

„Áldozatunk fogadjátok…”

A brazilok szívesen mennek le a partra és átugranak hét hullámot (a hét minden napjáért cserébe egyet). Továbbá – a víz istennőjének szánt ajándékképpen – virágokat is szórnak az óceánba. Ha a víz visszalöki őket a partra, akkor nem kért belőlü(n)k.

Repülő csészealj

Aki nem hisz bennük, látogasson el szilvesztertájt Dániába. Itt ugyanis poharakat, tányérokat és egyéb edényeket vagdosnak egymás ajtajához. Merő jó szándékból… A lényeg a dologban az, hogy mennél nagyobb legyen a hangzavar – és annál szerencsésebb lesz a következő 365 nap!

Figyeld a harangszót!

Spanyolországban minden harangütésre meg kell enni éjfélkor egy szőlőszemet. Ha sikerül, akkor minden jó garantált az új évre!

Pezsgő felturbózva

Az oroszoknál az a szokás, hogy leírják a kívánságaikat egy darab papírra, majd elégetik. A hamut pedig egy pohár pezsgőbe szórják és természetesen meg is isszák. 

A szerzőről