Pp kicsi 45
2018-06-20
%c3%9aj%c3%a9vi fogadalmak

Újévi fogadalmak, avagy maradjon minden a régiben?

Sokan már éjfél előtt elhatároznak néhány lépést, amit a jövőben megtesznek életük javulása érdekében, de vannak, akik az újév első napját kezdik fogadkozással.

Leggyakoribb újévi fogadalmak közé határozottan az egészséges életmód témaköréhez kapcsolódó ígéretek tartoznak. Ide sorolható bármi, ami a fogyókúrához, vagy éppen a rendszeres testmozgáshoz kapcsolódik. Ugye mindenkinek ismerős a „holnaptól rendszeresen eljárok az edzőterembe” kijelentés, vagy a „nem eszem több édességet”. Nos, ezek a mondatok sok-sok ember száját elhagyják nap, mint nap, viszont hamar átváltozik a „heti legalább háromszor lemegyek kondizni”, vagy „hétvégenként megérdemlek egy kis bűnözést” kijelentéssé.

Mindezeken túl, sokan személyiség és jellembeli változások irányában fogadkoznak, és azt gondolják, hogy valami csoda hatására az újév egy új embert varázsol belőlük, majd anélkül, hogy bármit is tennének ennek érdekében, hamarosan eléri őket a csalódás, hogy ez bizony nincs így.

Munkával kapcsolatban is kihasználják az emberek ezt a lehetőséget, egyfajta segítségként, hogy megígérik maguknak, szorgalmasabbak lesznek, összeszedettebbek és megpályáznak, akár egy vezetői pozíciót, vagy különböző képzéseken vesznek részt, amely elősegítheti őket a feljebb jutásban a ranglétrán.

A család is egy rendkívül fontos tényező, amivel kapcsolatban ilyenkor szintén számos ígéretet lehet tenni: „Több időt töltök együtt a feleségemmel/férjemmel.”, „Több időt töltök együtt a gyermekeimmel.”, „Több közös családi programot szervezünk, nyáron együtt megy majd nyaralni a család.” De akár hétköznapi apróságokra is gondolhatunk, amik a legkisebb jelentéktelen viták forrásai, de még is megkönnyíthetik a mindennapjainkat. Például, hogy visszatekerjük a fogkrémes tubus kupakját, vagy éppen azt, hogy nem hagyjuk ott magunk után a mosatlant.  

Végül, de nem utolsó sorban pedig az egyetemistáknál is valószínűleg jó adag újévi fogadalom kerül megtételre, ugyanis a számtalan vizsga, zárthelyi dolgozat, esetleg egy közelgő szakdolgozatvédés és államvizsga bizony megterhelő tud lenni. Ilyenkor mindenbe kapaszkodva és bevetve jól jöhet ez a lehetőség is, melyben megígérjük magunknak azt, hogy több tanulás, kevesebb szórakozás, és mindent megtenni a cél érdekében.

 

De valójában mennyire válnak be ezek a fogadalmak? Tényleg az ekkor tett ígéretek azok, amelyek, még ha csak idézőjelesen is, de megváltják a világot?

A válasz erre sajnos az, hogy nem, de minden esetre egy remek első lépés lehet. Hiszen legyen az bármikor is, de ha elhatározunk valamit, és célokat tűzünk ki, az mindenképpen egy jó döntés, és a kezdete annak, hogy elérhessük azt, amire vágyunk. Viszont a legfontosabb, hogy megmaradjon a kitartásunk, és ne csak egy hirtelen jött ötlet legyen, ami gyors eredmény hiányában elillan. Az emberek többsége azért tesz ilyenkor fogadalmat, mert úgy érzik, hogy tiszta lappal indulnak, és mindent a múltból elsöpörve eredményesebben érhetnek el változást ilyenkor, mint ha csak úgy egészen egyszerűen az év bármely napján kezdenének életmódváltásba. Hiszen ilyenkor „újév, új élet” szokták mondani, melyekhez új reményeket társítunk. Összességében nem rossz döntés erre az időpontra időzíteni egy célkitűzést, hiszen legalább elindultunk az úton, de ne várjuk azt, hogy attól mert újév, ami a múltban történt minden semmivé lesz és szabadon cselekedhetünk majd. Ugyan úgy, ilyenkor is tudatosan, és kitartóan kell az eredményért küzdeni.

 

Mit tegyünk, ha az újévi fogadalom nem használ?

Az év végének elérkeztével, illetve az újév megkezdésekor, amit sokkal inkább érdemes megtenni, az nem mást, mint leülni egy asztalhoz, papírt, tollat ragadni és sorra venni azokat a momentumokat, amik abban az évben történtek velünk. Érdemes persze a meghatározó események listáját elkészíteni pont úgy, a jókról, mint a rosszakról is. Ezeket figyelembe véve, pedig egy újabb listát készíthetünk arról, hogy mik a célkitűzéseink a jövő évben, melyek azok a munka vagy családbéli dolgok, melyeket szeretnénk megvalósítani, vagy éppen azt, hogy mennyi pénz szükséges ahhoz, hogy elutazzunk a régen vágyott álomnyaralásra, és mit kell tenni ahhoz, hogy ezt meg is tehessük. Miután ezt elkészítettük és keretet adtunk az elkövetkezendő évnek, olyan lesz mintha egy festő elkészítette volna a vázlatot a művéhez. Látni fogjuk a korlátainkat, azt, hogy mely teendők az elengedhetetlenek és esetlegesen mi az a plusz, ami szükséges, hogy újabb célokat valósítsunk meg. Így már sokkal inkább várható, és mondható az, hogy biztos a siker! smiley

 

kép: http://perenyiandras.com/wp-content/uploads/january-1920x960.jpg

A szerzőről