Pp kicsi 45
2018-06-20
C32b7776 e90a 4615 bf3f 087f7a242918 mardi gras1

Karnevál és farsang

Merüljetek el a híres karneválok világában!

Az újévi bulik után februárban sem kell unottan otthon ücsörögnünk, várva a tavaszt. Sőt még segíthetünk a hideg tél elűzésében! Erre való a farsang és a karnevál. Ezek a hagyományosan jelmezes télbúcsúztató, tavaszköszöntő ünnepségek a világ minden táján fellelhetőek. A karnevál, magyarul a farsang farka a farsangi időszak farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három napja, melyek alatt ezeket a felvonulásokat is megrendezik. Ezidő alatt sokfelé rendeznek zenés, zajos és vidám felvonulásokat, amelyekben a népi hagyományok, a vallás és az ünnepi tobzódás keveredik. Íme egy kis összeállítás a leghíresebbekből!

 

A magyar farsang, vagyis a mohácsi busójárás
Bár nem a leghíresebb, számunkra mégis ez a legjelentősebb, valamint hungarikumnak is számít. A Mohács környéki népszokás a mai napig nagy népszerűségnek örvend. A jelmezesek a telet búcsúztatva különböző népi szokásokat elevenítenek fel. Az esemény a fűzfából faragott maszkról kapta a nevét, ugyanis a busók hagyományos maszkot viselnek.

  

Riói karnevál: szamba és csillogás
A melegebb és egzotikusabb térségekben is van karnevál. A világhírű riói karneválra rengeteg turista is érkezik, hogy élőben láthassa a táncoló színes kavalkádot. A látványos jelmezek mellett a vérpezsdítő szamba is fontos mozzanata a karneválnak.
 

  

Velencei karnevál: romantika és maszkok
A romantikus Velencében is fontos szerepet kap a karnevál. Európából sokan utaznak a lagúnák városába, hogy a gyönyörű maszkokat viselő felvonulókat élőben is megcsodálhassák. Tűzijátékok és egyéb mulatságok fűszerezik a programot. Ilyenkor mindenki hajóra és csónakra száll, ott is étkeznek, sőt még éjszakára is ott maradnak. Ugyanis ajánlott a vízen megvárni a hajnalt, hiszen a hagyomány szerint az, aki ilyenkor az Adria vízével vet magára keresztet, az egész évben egészséges lesz.

 

 

Mardi Gras, avagy karnevál a tengeren túlról
New Orleansban is van karnevál, méghozzá Amerika legjelentősebb karneválja: ez a Mardi Gras. A lármás, zenés mulatság sokat mutató jelmezekkel és ittas emberekkel van teli. Így hát sokakban nagy felháborodást kelt, ám mégis a lakosok és a turisták legnagyobb ünnepsége.

képek forrása: pinterest, life.hu

A szerzőről