Pp kicsi 45
2018-04-24
Hercampus

Hogyan védd magad a hideg ellen?

Tippek a hideg ellen!

Beköszöntött a fagy. Annak ellenére, hogy ilyenkor sokan nem szeretnénk elhagyni a meleg szobát, sajnos gyakran mégis arra kényszerülünk, hogy hosszabb ideig tartózkodjunk a hidegben. Gyorsan át lehet fázni; tippjeinkkel azonban megelőzheted a bajt!

1. Öltözködés
Mivel mostanában annyira nagy hidegek vannak, hogy a sima télire alkalmas cipő és kabát gyakran nem elég, ezért érdemes több rétegben gondolkodni. A legalsó mindig legyen olyan, ami nedszívó, és szárazon tart. Ha ez átvizesedik, igyekezzünk szárazra cserélni. A középső réteg segíti megtartani a meleget. Nem feltétlenül szükséges, ha valaki nem igényli, ám a könnyebb, polár anyagú holmik remekül tartják a meleget. A felső réteg a legfontosabb: olyan kabátot válasszunk, amely nem engedi át a vizet, és védi a hajlatokat, a nyakat és a mellkast.

2. Mozgás
Ha huzamosabb ideig tartózkodunk kint, érdemes átmozgatni néha magunkat; különösen az ujjainkat, karunkat és nyakunkat. Ráadásul így hőt is termelünk. A séta is alkalmas erre a célra, a lényeg csak az, hogy ne egy helyben álljunk.

3. Meleget a testnek
Ha tehetjük, forró italokkal, ételekkel is védhetjük magunkat a hideg ellen. Egy pohár forró ital szürcsölése közben nemcsak a kezünket melengetjük – ami ebben a hidegben különösen nagy veszélynek van kitéve - hanem belülről is felfűthetjük magunkat.

4. Egy kis odafigyelés
Sajnos sokan ragadnak az utcán ebben a hidegben. Legyen szó emberekről, kutyákról vagy macskákról, figyeljünk környezetünkre! Hívjuk a segélyvonalakat, ha bajban lévő embert látunk, hagyjunk kint a rászorulók számára sálat, kabátot. Ahogy a civil megmozdulás is kéri, próbáljunk segíteni, ahogy tudunk. Mi meleg helyen leszünk éjszaka és át tudunk melegedni, de nem mindenki ilyen szerencsés.

+ Tipp: ne felejtsünk el kesztyűt, sálat, sapkát húzni, illetve megfelelő cipőről se feledkezzünk meg. A hideg leggyorsabban a kezet, lábat és a fejet támadja. Sokan úgy gondolják, hogy nem divatos sapkát vagy pufi kabátot hordani: de az időjárás nem alkalmazkodik a divathoz, az utca pedig nem kifutó, tehát félre az aggályokkal és nyugodtan öltözzünk rétegesen és vastagon.

 

 

képek forrása: nőklapja,cecilyoungfox,childrensalon,motherartliving

 

 

A szerzőről