Pp kicsi 45
2018-06-18
Teli kezapolas fokep a okokok

Ne menjen a bőrödre!

Avagy így óvd a kezed a mínuszokban.

Óvatosan a forró vízzel!

Érthető reakció, ha a kinti fridzsiderből végre hazatérve könyékig bemászol a forró zuhany alá, de… ne tedd! Csak lassan szabad felmelegíteni a lehűlt testrészeket, ugyanis a hirtelen „leforrázás” a maradék védő(lipid)réteget is eltávolítja a kezedről. Inkább csavard törülközőbe vagy tartsd a fűtőtest fölé!

Csak olajozottan

Ha egyébként nem szokásod kézkrémet használni, akkor itt a legjobb alkalom, hogy kipróbáld! A hidegben könnyen kiszárad a bőr, akár még be is repedezhet, ami bizony igencsak tud fájni. Hogy ezt megelőzd, sűrűn krémezd a kezed, méghozzá lehetőleg olajos, tápláló fajtákkal.

Párolgás ellen

Az is fontos, hogy kézmosás után alaposan dörgöld szárazra a kezed – kinek hiányzik, hogy a párolgás a maradék kis meleget is kilopja belőle? Ugyanezért tanácsoljuk azt is, hogy lehetőleg hanyagold az alkoholos (vagyis könnyen párolgó) kézfertőtlenítőket ebben az időszakban. Hidd el, egy jó szappan pont olyan jó szolgálatot tesz!

Rossz a vérkeringésed?

Ha neked is „lefagy” a kezed-lábad, mihelyt a hőmérő higanyszála akár csak egy kicsit is elmoccan a plusz negyven fokról, akkor lehet, hogy a keringéseddel van baj. Nem kell megijedni, valószínűleg nincs tragédia, de mindenesetre kellemetlen tünetről van szó. Próbáld ki a hideg-meleg váltófürdőt, olykor kifejezetten csodákat tud tenni!

Barátkozz meg a kesztyűvel!

Tapasztalatból mondom, igazán megértem, ha valakit zavar ez a ruhadarab. Azonban ma már ebből is lehet mindenfélét kapni: az ujjatlan példányok például nem akadályozzák a tapintást. (És mellesleg rendkívül vagányul festenek!) Ha pedig egyszerűen csak unalmasnak tartod, akkor nézz szét alaposabban: az elegánstól a bohókásig mindenféle akad a palettán.

   

Ha már megtörtént a baj…

Különösen a körömágy tájéka hajlamos a berepedezésre. A sebek orvoslására egy remek pakolást ajánlunk! Olívaolajba keverj annyi barna cukrot, hogy kenhető masszát kapj, majd ezzel kend be (bőkezűen) a sérült felületeket. Legalább negyedóráig hagyd a bőrödön! Egyébként megelőzésre is használhatod, heti 2-3 alkalommal.

A szerzőről