Pp kicsi 45
2018-04-22
Banya

A banya

Kovács Máté novellája Tar Brigitta illusztrációjával

 

Nyári Bözse már három napja csak a lócát koptatja. Minden egyes porcikáját fájlalta, de ennek nem adta jelét. Megkukult, mint a cseréptető. Sose volt még tán ilyen Bözse néni. Ha a földesúton ráköszöntek egy kezitcsókolommal se válaszolt, csak óvatosan biccentett és nagyokat pislogva mosolygott az emberre. Hiába ment hozzá az egész falu pletykáért, mint addig, Bözse csak megvonta a vállát és szelíden mosolygott tovább.

Nem hiába viselkedett ilyen különösen. Eljutott hozzá a hír, hogy a gyerekek pont szerdán dobtak forgószelet. Ha most meglátják sántikálni, még azt hiszik, ő a falu boszorkánya. Szegény Bözse pedig nem akarta, hogy elüldözzék Sziktornyáról. Nade holnap vasárnap. Misére meg el kell menni.

Éjféltájt kelt fel csak a lócáról, mikor már mindenki bevonult húzni. Nyögdécselve poroszkált. Besettenkedett a Karasz jolán kamrájába, levett egy köcsög disznózsírt, elkente a Jolán gangján a küszöb elé, majd haza indult. Félelmetesen gyorsan csinálta ahhoz képest, milyen fájdalmai voltak.

A nyári nap melege reggel megolvasztotta a disznózsírt. Jolán akkorát esett, csoda, hogy a föld meg nem hasadt. Nagyon megütötte magát. Nem is tudta, hová jajveszékeljen még tovább. De misére el kell menni.

Bözsének a Jolán pont kapóra jött. Éppen –ahogy tudta– kedden utazott el Rekettyéspusztára a nénjéhez és csak szombat este érkezett. Tökéletes volt. sajnálta kicsit szerencsétlent, de inkább őt higgyék forgószeles banyának, mint magát.

A pap prédikálását Jolán hangos nyögése kísérte végig. Az emberek összesúgtak. Áldoztak. Jolán hazament. A falu lassan utána. Bözse is velük ment, alig tudta visszatartani a jajt.

A nép felsorakozott a Karasz jolán háza előtt s követelték, hogy jöjjön elő. Az asszony éppen seprett. Kinézett az utcára. Vasvilla, fáklya, lapát, kapa, szekerce. Felsikoltott, felszállt a seprűre és elrepült a messzeségbe.

A lármából hirtelen síri csönd lett. Aztán egyszer csak a Nyári Bözse sírva fakadt.

– A saját fajtámat! A saját fajtámat! – bömbölte s szégyenében ringlófává vált.


Alkotásaitokat továbbra is várjuk az info.szabadotletek@gmail.com címre!

A szerzőről