Pp kicsi 45
2018-06-19
Phpthumb generated thumbnail

Diétázás haladóknak

Régóta tudjuk, hogy a szépségért szenvedni kell. No de azért mindennek van mértéke… Kellemes borzongást kívánunk fogyókúrás válogatásunkhoz! Jelige: „Ki ne próbáld”.

Atkins

Ha húsimádó vagy, akkor bizonyára fellelkesít az ötlet, hiszen ez a fogyókúra tocsog a zsírban. Csak a szénhidrátról kell lemondani (az előírások szerint az étrend maximum 10%-át teheti ki), és már bele is vetheted magad a szalonna- , kolbász – és steak-tengerbe! Jól hangzik? Hosszú távon sajnos annyira nem, mert az extrém zsírbevitelért sem a szíved, sem az emésztésed nem lesz hálás. Igen-igen, már megint azok a fránya koleszterinek…

A diéta ötletgazdái azonban nem adták fel, és kozmetikáztak rajta egy keveset. Így született meg az Öko-Atkins verzió, amelynek követői már 26% szénhidrátot is fogyaszthatnak, ellenben csak minimális állati fehérjét. Hogy akkor mégis mi kerülhet a tányérra? Mi más, mint magas fehérjetartalmú növények! Egyébként ez már valóban egészségesebb, mint elődje, de sokkal nehezebb is betartani.

Hulljon a férgese…

Sokak számára valószínűleg már az alábbi ötlet is felér egy fogyókúrával, mert jó időre elmegy tőle az étvágyuk. Azonban sajnos a követői száma is meglepően magas. A diéta keretében tabletta segítségével bélférges lesz a delikvens és a kedves kis állatkák minden táplálékot felfalnak a bélcsatornában. Így aztán bármit és bármennyit lehet enni – úgyis a férgek gyomrába kerül.

Ráérősöknek

Azt több (és nem feltétlenül csak fogyókúrás célzatú) étkezési tanácsgyűjteményben lehet olvasni, hogy alaposan rágjuk meg az ételt. Ezt gondolta tovább Fletcher is, bár az ugyancsak érdekelne, hogy ő maga kipróbálta-e valaha is. A diéta lényege, hogy a táplálékot 40-80 rágással szét kell rágni, majd kiköpni. Állítólag a rágás alatt annyi folyadék jut a szervezetbe, amennyi elég a túléléshez.

5:2

Nem, ez nem a legújabb meccs eredménye, hanem egy fogyókúrás divathóbort neve. A lényege az, hogy a hét 5 napján azt eszed, amit akarsz, de 2 (nem egymást követő) napon alaposan meg kell nyirbálni a kalóriabevitelt. Ez férfiak esetében maximum napi 600, nők esetében csak 500 kalóriát jelent. Elsőre talán két nap koplalás nem tűnik nagy árnak a hét többi részéért cserébe – de ugye te sem gondolod komolyan, hogy egy életen át képes leszel fenntartani ezt a rendszert?

KE-diéta

Épeszű ember általában irtózik a gondolattól, hogy esetleg egy műtét után akár csak pár napig szondás táplál(koz)ásra kényszerül. A mellékelt ábra szerint azonban nem mindenki van így vele. A fogyókúrázó 10 napon át orron keresztül levezetett cső segítségével táplálja magát. Egész konkrétan a napi adag 24 órán keresztül csepeg a gyomorba egy tasakból, amelyet egész nap magával hordoz. Ez már önmagában is elég hajmeresztő, de a zacskó tartalma talán még inkább az. Ugyanis csak fehérjét és zsírt tartalmaz, szénhidrát még nyomokban sincs benne. Persze a kalóriatartalma is alacsony, kb. 800 kalóra.

NEERA

Az 5:2 felturbózott változata. A kúra 10 napig tart; ez alatt az idő alatt csak teát, ásványvizet és gyümölcslevet ihatsz. Az evésre még csak gondolni sem szabad! Fogyaszthatod ellenben a névadó NEERA kúraitalt – elvégre is másképp mi volna benne az üzlet? Állítólag csak a 3. napig kell szenvedni, mert utána varázsütésre ragyogó közérzeted támad.

A szerzőről