Pp kicsi 45
2018-06-18
Spy.co.nz

5 kiutazás előtti rinya

Általános problémák az Erasmus-szemeszter előtt

Aki már utazott külföldre tanulni, az tudja, hogy a kiutazás előtti időszak papírmunkája felér egy Canossa - járással. Nézzük, milyen akadályokat kell leküzdenünk, mielőtt életünk legjobb félévét elkezdjük!

1. Papírmunka

A leghosszabb, legmacerásabb, legösszetettebb probléma. Kinek mit küldünk, mi a határidő, mi kell, hogy szerepeljen rajta, hova tettük a fénymásolatokat, ja, és ott vannak még a hazaérkezés után küldözgetett igazolások és aláírások is.
Tipp: Ez sajnos ilyen "játák", de egy lista megkönnyítheti a teendők észben tartását!

2. Tárgyfelvétel

Tudjuk, hogy jó lenne hatékonynak lenni és nem duplán vizsgázni. A tárgyelismertetés, az egyéni tanrend és csupán annak a kinyomozása, hogy melyik órákat éri meg felvennünk, már önamgában is egy külön tortúra. Hány kredit, abból mennyit ismernek el itthon, mi az, ami érdekel, milyen lesz a kinti suli és vizsga, és még hosszan sorolhatnánk.
Tipp: ha kiérsz, és ott intézed el az első két hétben, akkor sem késtél el semmit. És minden egyetemen általában rugalmasok a külföldiekkel.

3. E-mailek

Észrevettétek, hogy ha valamit túl gyorsan akarunk kideríteni, és már tudjuk, hogy kit keressünk a problémával, valahogy mintha évek aránytalanul sok nap telne el, mire az illető hajlandó végre válaszolni? A napok rohanását a kiutazás közeledtével jobban érzékeljük, a válasz csak nem jön, és két dühroham között azon töprengünk, hogy fel kellene őket hívni, de biztos nem tudnak angolul, és hát nem is csak nekünk kell válaszolniuk. De akkor is... miért nem írnak már végre?!-
Tipp: türelem rózsát terem.

 

4. Szállás

Legyünk őszinték: szuper lenne, ha filmbe illően egy édes környéken egy aranyos szobát bérelhetnénk, méghozzá király nemzetközi szobatársakkal. De mi a realitás?  A szomorú valóság az, hogy kelet-közép európaiként valószínűleg a kolit kell választanunk. Ha véletlen mégis megengedhetjük magunknak a lakást, akkor pedig a külföldi hirdetések között 10-ből csak 2 válaszol, és eléggé zsákbamacskát kell bérelnünk. A lakótársak jó eséllyel nem beszélnek majd angolul, és igazából aránytalanul sokat kérnek egy relatíve ronda lakásért, amely persze mindnetől iszonyatosan messze van. Mind a kollégiumnak, mind a lakásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.
Fontos tipp: sose az angol hirdetések között keress, mert azok mindig drágábbak, valamint jegyezd meg, hogy a Google a barátod. A koliban pedig imádkozhatunk a normális szobatársakért, de ott helyes kommunikációval azért áthidalhatóak a problémák.

 

5. Út és csomagolás

Attól függően, hogy hova és mivel megyünk, a csomagok száma és mennyisége valahogy nem változik. Csökkeni meg pláne nem fog. Az ember eltervezi, mire van szüksége, de úgyis a helyszínen jössz majd rá, hogy pont az kellene, ami nincs ott.
Tipp: érdemes úgy pakolni, mintha két hétre mennél. Ne legyél rest mosni! Kollégiumba érdemes egy-két apróbb főző alkalmatosságot is vinni, míg lakás esetén ezektől megkímélheted magad.

Ha nehezen viseled a kiutazás  előtti huzavonát, nyugodj meg és hidd el: minden rendben lesz kint! Minden elintéznivaló meg fog oldódni, mire kell, hiszen nem te vagy az első, aki kiutazik. A három legfontosabb alappillér a szállás-pénz-órák, minden más ezen felül már csak ráadás.
Az első héten még picit honvágyad lesz, de meglátod, aztán haza sem akarsz majd jönni!

 

képek forrása:travelsofamadman.com,gospelcoalition.com,erasmusarchive.com,harvardhealthpublications,medicalnews,spy.co.nz

A szerzőről