Pp kicsi 45
2018-05-27
15138471 1183762678371847 8607428487708494132 o

Mézeskalács, lágy zene, irodalom

Lazanyecz György beszámolója a BTK könyvbarterről

Bölcsész könyvbarteren járt a Szabad Ötletek szerkesztősége.

December 5-én Fekete Dávid főszerkesztővel és Balogh Gergő kollegával hármasban felkerekedtünk és meglátogattuk karunk 2016-os Karácsonyi Könyvbarterét, mely esemény korábban Lexi Caféban kapott helyet, legutóbb pedig a BTK épületének felújított alaksora biztosított otthont ezen nagyszerű kezdeményezésnek.

Egy könyvbarter célja, mint azt a neve is mutatja, hogy a hallgatók régi, megunt esetleg megosztani kívánt könyveiket felajánlják és cserébe számukra érdekes, ismeretlen irodalmi alkotásokkal gazdagodjanak hasonló lelkületű felajánlók jóvoltából. Ez most sem volt másképp.

Az esemény főszervezője, Sára Péter szerint, ez a barter volt az eddigi legsikeresebb ilyen esemény, ahol a kezdeti, 78 könyvet számláló tőke, a nap végére 125-130-as darabszámmal büszkélkedhetett mely könyveknek csaknem fele gazdát is cserélt ezen a koratéli napon.

A kezdő könyvtőke Kóborló Könyvesbolt valamit a Bölcsészettudományi Kar jóvoltából kerültek felajánlásra. Ezutóbbi tevékenyen is részt vett az esemény lebonyolításában és ünnepi dekorációival, valamint süteménnyel, teával és alkalomhoz illő zenével alapozták meg a könyvbarter ünnepi, családias hangulatát.

A barter legérdekesebb aspektusa véleményem szerint egyértelműen az „Irodalmi vakrandi” fantázianevet viselő lehetőség volt, melynek egyszerűségében rejlett varázsa: a felajánló könyvéért cserébe választhatott egy ismeretlen című alkotást egy adott irodalmi műfajon belül, találkozva így valami ismeretlennel. Pont, mint egy vakrandin.

Jómagam bár új könyvvel nem gazdagodtam, a könyvtőkébe adományoztam az akkor általam befejezett Rózsakiállítás című Örkény kisregényt, Gergő kolléga pedig irodalmi látókörének kiszélesítése érdekében egy Paolo Coelho könyvel gazdagította önnön irodalmi repertoárját.

A következő ilyen, vagy ehhez hasonló barter időpontja egyelőre még ismeretlen, annyi viszont ismeretes hogy lesz.


Továbbra is várjuk alkotásaitokat az info.szabadotletek@gmail.com címre!

A szerzőről