Pp kicsi 45
2018-04-22
16143813 820494321408988 663679044966253645 o

Egy előre nem ismert felolvasóest

Nagy Sándor beszámolója Jónás Tamás és Weiner Sennyey Tibor szegedi felolvasóestjéről

Tudjátok mi mást is jelenthet a „törzs” az irodalomban? Tudjátok mi az a sampler költészet?

Február 15-én, szerdán ezekre megkaptam a választ egy előre bejelentett felolvasóesten.

Bevallom őszintén, nem tudtam, hogyan induljak el erre a rendezvényre. Úgy értem, hogy mit várjak tőle. Két embert láttunk a pódiumon két teljesen más stílusban felolvasni két etapban, és amíg őket hallgattuk, egyre csak inkább az rajzolódott ki bennem, hogy ők semmiben sem hasonlítanak, ég és föld a különbség köztük. Ez persze csak először tűnt így, aztán egybesimultak az ellentétek.

Február 15-én a Grand Caféban tartott felolvasást Jónás Tamás, író, költő, és Weiner Sennyey Tibor, író, költő és műfordító. A történet szerint az est első etapját Jónás Tamás indította, aki a frissen megjelent Törzs című kötetéből olvasott fel, pontosabban olvasta fel az egészet a maga lassú, mély hangjával érdekessé és egy történetté téve a verseket. Jónás Tamás az est elején elmondta, hogy a Törzs számára nem csak egy fogalom, hanem egy objektum, amit át lehet ölelni, körül lehet járni. Emellett azt is hozzátette, hogy versei inkább szólnak kivételesen saját magához, mint az olvasóhoz.

A szünet után lépett a porondra Weiner Sennyey Tibor, aki különleges kütyüjét magával hozva magyarázta el nekünk, mit is jelent a sampler költészet. A válasz pont e kütyüben rejlik, ami hangokat, mondatokat vesz fel, majd játsza le azokat egymás után, vagy épp egyszerre. Erre a spontán elkészült soktónusú alapra olvasta fel nekünk utána verseit. Ez a műfaj valahol spoken word is (kimondott szó: hangszerekkel kísért vers felolvasása), hiszen a költő saját verseit olvassa fel egy zenei alapra, csak itt az a számottevő különbség, hogy ez az alap nem hangszerek szólamaiból áll össze, hanem a hétköznap hangjaiból képez egységet: szőnyegrázástól kezdve a porszívó zaján át a madárcsicsergésig – példának okáért. Nagyon érdekes volt hallgatni az irodalom ezen szegmensét. Weiner Sennyey Tibor azt is hozzáfűzte, hogy a sampler költészet megalkotására azért volt szüksége, hogy a közönség ne csak őt hallja egyedül, így színesebbé téve egy ilyen estet is. Színesebbé is tette.

Mindenképp érdemes felkutatni munkásságukat. 

Nagy Sándor


Alkotásaitokat továbbra is várjuk az info.szabadotletek@gmail.com címre!

A szerzőről