Pp kicsi 45
2018-04-24
Bratislava.guide.sk

5 dolog amiért jó Pozsonyban tanulni

Miért jó Pozsonyban diáknak lenni?

Ameddig nincs ideje az embernek a turistaszemmel felfedezni a várost, addig maradnak az apró örömök. Íme öt  jól működő dolog, amiért teljesen megéri Pozsonyban tanulni.

1. Kollégium
Bár a kollégium nem épp egy luxushely, nagyon praktikus tud lenni. Pozsonyban ugyanis a kollégiumok egy külön parkban helyezkednek el, bárokkal, clubbokkal, éttermekkel és remek közlekedési összekötéssel, valamint plázával, gyógyszertárral és erdővel. Mindezt 50-60 euróért havonta. A titkár általában beszél angolul és a külföldi hallgatókat egy folyosón helyezik el, így semmiről sem maradhatsz le.2. Étkezés
Amit nagyon megirigyel a magyar diák, az a kantin. Pozsonyban ugyanis vannak a tanároknak és a diákoknak fenntartott étkezdék: a kollégiumi park területén kettő, a városban pedig még pár helyen. Ezekben, diákkal 1-2 euróért lehet enni. A választék széles: az egészséges ételektől kezdve a rántott sajton át szinte minden megtalálható, az adagok kiadósak, és mivel mindenki ott eszik, ezért új ismerősökkel is találkozhatunk.

3. A segítség
Aki már volt külföldön egy szemesztert hallgatni, az tudja, hogy titkárból van jó és rossz is. Itt kari szinten van kihelyezett titkár, aki csak a külföldi diákokkal foglalkozik, beszél angolul, és nem várja el, hogy olyan problémákat oldj meg a tárgyfelvétellel, amit egyébként nem tudnál. Bármit elrontanál vagy rosszul csinálnál: semmi gond. Pozsonyban nyugodtan fordulhatsz a titkársághoz, kézségesen segítenek.

4. Európa szíve
A szabadidőben Pozsonyból rengeteg európai várost látogathatsz meg. Bécs, Prága, Krakkó csak néhány példa: szinte bárhova el tudsz jutni nehézségek nélkül. A busz- és vonatpályaudvar, valamint a reptér sok célállomásra indít rendszeres járatokat. Ráadásul az itteni diákkal a vonat használata az országon belül ingyenes, így a Tátrába is bármikor érdemes kiruccanni.

5. Majdnem otthon
Pozsonyban úgy kapod meg a nemzetközi diákélményt, barátokkal és angol nyelvű kurzusokkal, hogy közben szinte bármikor hazaugorhatsz. Budapest csak 2 óra 50 perc, és rendszeresen vannak buszjáratok is. Tehát ha elkap a fojtogató honvágy, csak felszállsz a vonatra vagy a buszra és a hétvégét otthon töltheted. Bár a város hangulatának és az új barátoknak köszönhetően erre a B tervre valószínűleg nem lesz szükséged. Tipp: az új barátokkal szervezzetek magyarországi kirándulást, így akár villoghatsz is a helyismereteddel.

 

bratislavaguide.sk,skolskyservis.sk,listchallange.sk,travelingjobs.com

A szerzőről