Pp kicsi 45
2018-06-20
Neptun

"Igen, ezt most én léptem meg, de országos szintű problémáról van szó"

Lopusni Zoltánnal, a "Maradjon ETR az SZTE-n" esemény főszervezőjével készített interjút a Bölcső.  

  1. Február harmadikán hirdették ki, hogy az SZTE Neptunra fog váltani áprilisig.
  2. Egy hallgató úgy döntött, hogy kiáll a diákok és az ETR mellett.
  3. Azóta több, mint 1200 diák állt a kezdeményezése mögé.

Lopusi Zoltán huszonkét éves, a Szegedi Tudományegyetem biológiaszakos hallgatója szeptember óta. Miután megtudta, hogy az SZTE váltani akar, úgy döntött, hogy kezébe veszi az ügyet, mert ő is megijedt a Neptun rémtörténeteitől. A kezdeményezés ötletletét egyedül találta ki, támogatója azonban akadt bőven: az ELTE-ről és a BME-ről is vannak barátai. Ezért lehet azt mondani, hogy területileg ugyan szegedi a kezdeményezés, mégis több egyetem közös ügyéről van szó. 

Milyen szakon tanulsz, illetve hanyadéves vagy?

L.Z.: „TTIK-s vagyok, biológiaszakon tanulok. Szeptemberben kezdtem el az első évemet, két év kihagyás után –  ez alatt az idő alatt dolgoztam, OKJ-s képzést végeztem.”

Egyedül kezdted el ezt a projektet, vagy van esetleg, aki segít benne? Esetleg akad olyan, aki ellenzi?

L.Z.: „Az ötlet egyedüli, de baráti támogatással kezdtem el, ők az ELTE-ről és a BME-ről vannak. Ők mondták, hogy milyen hátrányai vannak a Neptun rendszerének. Nem félek a negatív vonzatoktól, sokan támogatják a törekvésemet.”

Február harmadikán derült ki, hogy „biztosan” váltani fog az egyetem. A legtöbb hallgató – még ha ellenezte is a dolgot – nem kezdett bele olyan nagy volumenű dologba, mint te. Miért érzed úgy, hogy fel „kell” vállalnod az ügyet?

L.Z.: „Nem volt más, aki elkezdte volna, ezért határoztam el magam, hogy megteszem én. Ugyanis sok rossz  hírt hallottam a budapesti és pécsi Neptunt használó barátaimtól. Náluk a Neptun és F5 párhuzam mindent elárul.”

Az FB eseményben hangoztattad, hogy „a Neptun olyan közbeszerzésen nyert, ahol az ETR el sem indulhatott”. Mit értesz pontosan ez alatt?

L.Z.: „Felhívtam a budapesti ETR irodát kedden, ahol megkérdeztem tőlük, hogy az ETR veszített-e a Neptunnal szemben ezen a közbeszerzési projekten, és erre a pesti iroda úgy reagált, hogy nem veszítették el, hiszen el sem indulhattak.”

Ezért kezdted el az esemény megszervezését?

L.Z.: „Nem. A petíciót és az eseményt ettől függetlenül indítottam el.”

Az átállás számos procedúrával jár (pl.: tanárok továbbképzése). Mit gondolsz, milyen anyagi és időbeli vonzata lesz ennek?

L.Z.: „Nem hiszem, hogy pénzügyi vonzata lesz például a tanárok tréningjének. A tanárok ettől függetlenül sem örülhetnek ennek a képzésnek, hiszen a tanítás mellett a saját kutatásaikra is időt kell szentelniük. Egyébként a tanárok többsége sem tud a Neptunos átállásról, azt mondták, hogy: csak annyit tudunk mint TI, mint TE. Viszont remélik, hogy működni fog.”

Ha az átállás meg is történik áprilisra, szerinted az ETR-ben "nevelkedett diákok" hogyan fogják kezelni az új felületet?

L.Z.: Nagyon örülök neki, hogy 24 óra leforgásával ezer fő „goingot” nyomott az eseményre. A diákoknak mindenféleképpen rosszabb lesz az átállás, hiszen ki tanítja meg nekik, hogy hogyan kezeljék, de a lényeges mégis az, hogy a tárgyfelvételnél és a vizsgafelvételnél köztudottan kifagy a Neptun, amit az ETR-hez szokott tanulók még fel sem tudnak fogni, hiszen ebben a rendszerben nem volt ilyen probléma. A diákok többségét le fogja dobni a Neptun ezeken az alkalmakon.”

Többen amiatt aggódnak, hogy a Neptunra való átállás miatt elveszhetnek az adataik, az eddig teljesített kurzusaik, te erről hogyan vélekedsz? Mondanál pár ilyen „rémtörténetet” a Neptunról?

L.Z.: „Hallottam az adatvesztéses történetről, de tapasztalat nélkül nem tudom alátámasztani. Mindazonáltal remélem, nem is kell megtapasztalnunk.”

Napok alatt elég nagy bázist sikerült megnyerned/megnyernetek. Mennyi jelentkezőre számítotok? Hány fő kellene a sikerhez?

L.Z.: „Igen, másfél nap alatt nagy bázis épült, hihetetlen, hogy ennyi idő alatt 1200 fő felett jár a petíció. Számokat nem szeretnék mondani, reménykedem benne, hogy az egész SZTE részt fog vállalni ebben az ügyben.”

Március 21-re szerveztél egy TIK előtti találkozót. Mire számítasz, mi fog történni ezen az eseményen?

L.Z.: „A petícióra már 1200-an jelentkeztek, de valószínűleg nem mindenki fog eljönni az aláírók közül az eseményre. Arra számítok, hogy a vezetőség átgondolja az átállást, látva a tényt, hogy ennyi embernek felel meg a jól működő ETR-s rendszer. Remélem, hogy az értelmiségiek és a tanárok is csatlakozni fognak, hiszen miért is akarnánk egy rossz rendszert?”

Milyen esélyeket látsz a sikerre? Ha mégsem sikerülne a kezdeményezést, tudnál-e valami megfelelő megoldást, hogy a diákok és a pedagógusok is elfogadják az új rendszert?

L.Z.: „Természetesen bízom a sikerben. A remény hal meg utoljára, ugye, de ha nem jön össze, arról majd akkor nyilatkozom. Bízom a diáktársaimban.”

Mit szólsz a petícióban látható kommentekhez?

L.Z.: „Nagyon örültem a kommenteknek, érződik, hogy mindenkinek közös érdeke az ETR megtartása. Volt néhány párhuzam, a legjobban a 48-as visszautalás tetszett, Petőfihez hasonlítottak. Ezt bóknak vettem.”

Végezetül: mit mondanál a hallgatóknak az üggyel kapcsolatban?

L.Z.: „Ez egy olyan komoly probléma, amely felháborodást kelt a diákságban, így bennem is. Nem hiszem el, hogy ez a téma ne érdekelne valakit, hiszen a buszon és a kocsmában is ez üti meg nemegyszer a fülem. Igen, ezt most én léptem meg, de országos szinten probléma ez, ezért csak reménykedni tudok benne, hogy egyre többen írják alá a petíciót. ”

A petícióra itt tudtok feljelentkezni.

A szerzőről