Pp kicsi 45
2018-04-26
2

„Nem az utazás nehéz, csak az elindulás!” - II. rész

Íme Tamásssal készült interjúnk második része, amelyből megtudhatjátok, hogy például mi ad motivációt arra, hogy nap mint nap két keréken utazzatok, s mi az ami nélkül nem szabad útnak indulni.

Interjúnk I. részét ide kattintva olvashatjátok el.

Mi szerepel a „bakancslistádon” az idei év túráit illetően?

Elég szépen betábláztam már az idei évemet! Remélhetőleg idén már a kerékpáromat gyártó cég is támogat valamilyen formában, hogy meg tudjam valósítani az utazásokat. Nálam ugyan a szezon 2013 májusa óta tart, de azért én is többnyire tavasztól tekerek, futok, amint az időjárás kicsit kellemesebb. Ilyenkor hirdetnek meg társasági programokat is. Azt tudni kell rólam, hogy nem tervezgetek nagyon előre. Az útvonalakat például teljesen útközben „hozom létre”. Megvan a kindulópont és a végállomás, közte pedig majd kialakul. Van, hogy egyik nap elgondolom: menni kellene egy programra és ha ráérek, másnap már indulok is. Nem kell semmi különleges felkészülés tervezgetés, egyszerűen csak el kell indulni!

Áprilisra beígérkeztem a III. CEP Fehérvár Félmaratonra. Persze a főszervezőt, Skoff Gábort is egyik túrám alkalmával ismertem meg. Erre a hónapra még tervben van egy 200 km-es BRM teljesítmény túra és talán „”meglátogatom” a kiskunhalasiakat is!

Május lesz az igazi vízválasztó. Mivel többségében egyedül járok mindenfelé, most egy többnapos szervezett Túrakerékpáros Találkozót szemeltem ki. Lesz egy kis ismerkedés és területmegismerés, hiszen még nem jártam Békéscsaba környékén. Erre a hónapra tudnám „beszúrni” a Kotori öbölbe vezető túrámat is, ha sikerül a kissé hiányos felszerelésemet bővíteni. Ez egy kb. két hetes túra lenne: Bosznián át  Dubrovnikba, majd a tengerparton haladva Kotorba. Innen a közelben lévő hegycsúcsot akarom bringával megmászni, ahol egy kolostor végéből nyílik csodás kilátás. Majd hazafelé Koszovó északnyugati sarkát fedezném fel, egy gyönyörű völgy mentén és végül Szerbia közepét át szelve haza.

Június 17-re jelentkeztem egy számomra nagy kihívásra. Kazincbarcikán rendeznek egy Spartan Super terepfutó versenyt. Ahova csak tudok, kerékpárral megyek, tehát nem volt kérdés, hogy a Spartan Super-re is azzal megyek. Mivel eléggé északon van Magyarországon Kazincbarcika, Lengyelország már nem is tűnik oly távolinak, így meglátogatom a lányokat. Júliusban az úgynevezett „Barátság kerékpártúrán” szeretnék részt venni, ahol három testvértelepülés bringásai tekernek közösen. Magyarkanizsa (SRB), Kiskunhalas (HU) és Sepsiszentgyörgy (RO). Idén utóbbiak kínálták fel vendéglátásukat, tehát Romániában fogunk túrázni. Ha időm engedi, már a kiindulópontra is bringával megyek.

Melyek azok a tárgyak, eszközök, amelyek mindig ott lapulnak egy bringás táskájában?

Rögtön egy olyan dologgal kezdem, ami sajnos még nincs, de muszáj lesz, hogy beszerezzek. Ez nem más, mint egy iránytű! Nagy meglepetésre nekem nincs okostelefonom! Tudom használni, nem ez az ok, amiért nincs, egyszerűen nincs rá szükségem. Tehát a kis gombos „butatelefonommal” túrázom. Papírtérkép van nálam és már meg is van oldva a tájékozódás. Viszont az iránytű kezd nélkülözhetetlen lenni, ugyanis hatalmas segítséget jelent a nagyvárosból való kijutásnál. Továbbá nem mindig aszfaltúton megyek, van, hogy erdei ösvények is az utamba kerülnek. 

A következő a listám az evőeszköz! Egy jó bicska és kanál nélkül nem szabad el indulni! Azt hiszem, ezt nem kell részletezzem, miért nélkülözhetetlen, ahogyan a szerszámok is azok. Pumpa, tartalék gumi, ragasztó, küllő, stb.. Van aki „grammozgat”,feleslegesen nem rak tartalék küllőt vagy kettő pár gumit, de én inkább „cipelem”, mert a probléma mindig akkor jön, amikor nem számítunk rá! Volt már részem olyanban, hogy vasárnap délután a hátsó váltóm becsavarodott a kerekembe a Balaton partján. Nem túl kellemes érzés, főleg tartalékváltó nélkül! Imbuszkulcsok és pumpa nélkül még Szegeden, a belvárosba sem indulok útnak! Egy túrakerékpáros mindig készen áll a probléma megoldására, vagy legalább is azt hiszi.
Aztán kell még kábelkötegelő, az is egy kötelező tartozék. Ezzel majdnem minden megoldható. Csináltam már oldható verzióból ideiglenes 3 sebességes hátsó váltót, de volt már SPD cipőtalp összefogó is!

Szeged igazi bringás paradicsom, ezrek tekernek munkába vagy iskolába egy nap, sokan közülük azonban csak városon belül használják e közlekedési eszközt. Mit üzensz azoknak, akik már nap, mint nap kerékpároznak, ugyanakkor hosszabb túrák alkalmával egyelőre otthon hagyták a biciklit?

Egy szinte már sablon szöveget tudok nekik mondani, amit minden túrázó, utazó mond: „Nem az utazás nehéz, csak az elindulás!”

A szerzőről