Pp kicsi 45
2018-06-25
16709513 1444054705627836 1086972878 o

Minden rohad, ami fénylik

Kiss Dániel gondolatai az Aranyélet című sorozatról

A "magyar" és a "jó sorozat" kifejezések nem igazán jártak eddig kéz a kézben. Az eddig két évaddal rendelkező Aranyélet viszont erősen pályázik erre a címre. Ajánló.

Az Aranyélet az HBO Magyarország saját gyártású, bűnügyi televíziós sorozata, amelyet 2015-ben kezdtek el forgatni. A könnyű élet című finn sorozat remake-je, bár az alkotók szerint a magyar változat csak az alapjait tartotta meg az eredeti műnek, rögtön az elején eltávolodott attól.

A sorozat a Miklósi család életét mutatja be, hogy miként tartható fent a látszat a gazdagságról és a fényűzésről, miközben minden, amit mások felé mutatnak, instabil lábakon áll. A gondosan takargatott problémák azonban rögtön a sorozat elején kibukkannak, amikor a családfő, Attila (Thuróczy Szabolcs) egy sikertelen bűnügyi akció és apja halála után úgy határoz, mostantól tisztességesen fognak élni. Janka, a felesége (Ónodi Eszter) ezt nem nézi jó szemmel, hiszen ő az, aki leginkább igényli ezt az életszínvonalat, és igazán fel sem fogja, hogy mennyire szorul a hurok a férje nyaka körül, aki abba akarja hagyni ezt az egészet, mondván hamarosan hibázni fog, és akkor mindennek vége.

Míg Attilában sokkal inkább a megfáradt családapát, mintsem a bűnözőt látjuk, egy igazán pozitív karakterévé válik a szemünkben, ellentétben feleségével, aki pedig egy kétszínű, gyűlölt karakterként jelenik meg. A két gyereküknél is erős ellentétek rajzolódnak ki: Márk (Olasz Renátó) egy laza rapper srác, akit nem érdekel senki és semmi, csak saját maga és a zene. Vele szemben Mira (Döbrösi Laura) egy jól nevelt, szorgalmas lány. Ezek az ellentétek egy tökéletes alapot adnak a családi dráma kirajzolódására, amiből tartogat is eleget a sorozat. A Miklósi családon túl a történet másik főszereplője, az igazi "nagy bűnöző", Hollós Endre (Anger Zsolt), aki gyerekkori barátja Attilának, és a történet bűnügyi szálát viszi előre, ő ajánlja a munkát, amit Attila kénytelen elfogadni, hiszen a család életszínvonalát fent kell tartani, így a kiszállás sem olyan egyszerű, mint ahogyan azt először gondolta.  

A sorozat pedig egészen magyar - a jó értelemben. Megjelennek ismert dolgok, amiket mindennap tapasztalhatunk, a tömegközlekedésen való bliccelésen át a kisebb trükközéseken keresztül a nagybetűs bűnözésig mindent felvonultat a sorozat szépen, sorjában. Az elején lassúnak is tűnhet az amerikai nagy sorozatokhoz képest, de ez a karakterépítés és helyzetbemutatás szükséges ahhoz, hogy később sokkal mélyebben érintsék a nézőket a megjelenő konfliktusok és problémák. A színészi játék pedig tökéletes, látszik, hogy a színészek nagyon megtalálták a karaktereiket. Az HBO ráadásul rengeteg behind the scenes videót és interjút osztott meg a forgatásról, amelyek megmutatják, hogy mennyire professzionális csapat dolgozott a sorozaton.

Összegezve tehát az Aranyélet egy rendkívül kellemes csalódást okozhat annak, aki ad egy esélyt neki, főleg ha olyan szkepticizmussal indul, mint ahogyan a legtöbb magyar filmalkotásnak. Minden apróbb hibája ellenére (kezdetben lassabb felvezetés, és döcögő párbeszédek) az Aranyélet kiemelkedően jóra sikeredett, az izgalmas akció jelenetek épp úgy megvannak benne, mint a drámai részek. Sajnos a harmadik évadról keveset tudunk, pedig még koránt sem befejezett a Miklósi család egyre drámaibb és fordulatosabb története.

A sorozat első része ingyenesen, regisztráció nélkül megtekinthető az HBO GO weboldalán.


Alkotásaitokat továbbra is várjuk az info.szabadotletek@gmail.com címre!

A szerzőről