Pp kicsi 45
2018-06-21
Sociallygreener

Legyél Te is zöld!

Hasznos tippek kezdő zöldeknek!

Ha téged is foglalkoztat a Föld sorsa, ha te sem szereted azt, hogy mindent ellep a szemét, akkor egészen biztos foglalkoztatott már a környezettudatosság gondolata is. Mondhatnánk, hogy egy ember nem tudja megváltani a világot, de azt is tudjuk, hogy a változás otthon kezdődik, mikroszinten. Itt van pár hasznos tipp, hogyan tudsz kevesebb hulladékot termelni és zöldebben élni, úgy, hogy ne változzon drasztikusan az életed, ugyanakkor mégis elindulj a helyes úton.

1. Vászontáska
Minden boltban vásárláskor kaphatóak a bevásárlószatyrok, amelyek később a lakásban, szobában tengenek- lengenek és előbb utóbb ki is hajítjuk őket. Van, ahol kérnek érte némi pénzt, de van, ahol automatikusana kezünkbe nyomják. Ez egy apróság, de drasztikusan kevesebb szemetet termelhetsz egy egyszerű vászontáskával. Vásárolhatunk is trendi vászonszatyrot, de mivel egyszerű a szabása, magunknak is készíthetünk elunt pólóból, vagy kifakult párnahuzatból. Összegöngyölítve belefér a táskánkba, és vásárláskor pakolhatunk abba. Bár a piacon vásárolt gyümölcs, zöldség még mindig a nejlonba kerül, de vászontáskába vagy akár egy helyes kosárba kérhetjük csomagolóanyag nélkül is.

2. Vizesüveg
Nem csak a plasztik üveggel van a gond, hanem a palackozott víz árával és azzal is, hogy olyan dologra költünk, amire egyébként nem feltétlenül van szükség. Tartsunk magunknál üveget, amelyet megtöltünk vízzel. Így spórolunk, az üveg könnyen tisztántartható, ráadásul mindig újratölthetjük.

 

3. Papírpohár
Ha te is szeretsz kávézni, akkor tudod, hogy sok helyen kaphatod elvitelre a kávédat papírpohárban. Két lehetőséged van, ha nem otthon készített kávét iszol reggelente, hanem útközben ugrasz be a kedvenc helyedre. Szerezz be egy keep cup-ot, amelyet megtöltenek neked kávéval, vagy indulj el előbb, és idd meg helyben, hiszen a porcelánt nem dobják ki. A keep cup mellett szól még a szuper design, és az, hogy termoszként is működik, tehát az otthonról hozott kávét is beletöltheted.

 

4. Uzsonnás zacskó
Ha hosszabb napjaid vannak és szeretsz magaddal uzsonnát vinni, érdemes befektetni textil vagy dobozos uzsonna tárolókba. Ezekbe kérheted a pékségekben is a péksütit, de otthonról is viheted a szendvicsed. A textilszalvéta és tároló, valamint a plasztik doboz is hosszan tart, valamint könnyen tisztántartható. Így nem termelsz több szemetet azzal, ha uzsonnázol.

5. Papírtörlő helyett
Otthon a papírtörlő helyett is érdemes textil konyharuhákat beszerezni. Mosható, és ugyanazt a funkciót tölti be, mint a papírtörlő, csak kevesebb szeméttel. Itt is plusz pont, hogy a konyharuha lehet dekoráció is, ha érdekes mintát választunk.

 

Persze ezeken kívül még sok egyéb módon lehetünk zöldnek. Gyűjthetjük szelektíven a hulladékot, komposztálhatunk, tarthatunk a konyhában tárolókat, így ha tudunk kimért venni tésztát, magvakat, lisztet, cukrot venni, akkor egyenesen a boltból tudjuk feltölteni a tárolóedényeket. Érdemes környezettudatosan vásárolni, szinte minden nagyobb üzletben találhatunk ennek az elvnek megfelelő tisztítószereket és háztartási kellékeket. Ezen kívül az energiával is lehetünk környezettudatosabbak: lecserélhetjük az izzókat és odafigyelhetünk a víz- és energiafogyasztásra. Ezek apró változtatások és nem kell mindent egyszerre elkezdeni, de ha csak egy kicsit is környezettudatosabbak vagyunk ma, talán inspirálunk pár embert a környezetünkben. Ne feledjük: a kis segítség is segítség!képek forrása: sociallygreener.com,pinterest

A szerzőről