Pp kicsi 45
2018-05-25
Unnamed2

Juhász Gyula-túra

Monostori András kulturális túrái már nagy hagyománynak örvendenek.  Ezúttal Juhász Gyuláról és főleg verseiről tudhatunk meg többet az április 11-i séta alkalmával.

A költészet napján tavaly József Attilára emlékeztünk a séta során, a jeles nap idei főhőse Juhász Gyula, Szeged költője lesz. Ezen a nyilvánvaló szegedi kapcsolaton kívül volt esetleg más apropója annak, hogy őt választottad?

A legfőbb oka mégis a helytörténeti kötődés, de nem elhanyagolható szempont, hogy ugyan József Attila születésnapja a költészet napja, de Juhász Gyula is áprilisban született (és halt meg).

Tudom, hogy szinte „szentségtörés” ilyet kérni, de azok számára, akik még nem ismerik behatóbban a költészetét, miért ajánlanád, hogy feltétlen ismerkedjenek meg vele közelebbről is?

Mert Juhász Gyula többek közt két tekintetben megkerülhetetlen. És ezek nem mások, mint a fent említett kettő: az irodalom és Szeged helytörténet. Ha pedig ezt a kettőt összekovácsoljuk, akkor ilyen programokat lehet belőle kapni, mint a Juhász Gyula 10. Itt egyaránt jelen van mindkettő tényező. Szórakoztat, ugyanakkor tanít is.

Van kedvenc versed Juhász Gyulától? Miért éppen az?

A Tápai lagzi, amely a maga kíméletlen mivoltjában mutatja be az akkor idők miliőjét, kicsit keverve azt a költő oly jellemző cinizmusával. Így olyan, mint a legszebb, versbe burkolt szociográfia.

"Brummog a bőgő, asszony lett a lány,
Az élet itt nem móka s nem talány,
A bort megisszák, asszonyt megverik
És izzadnak reggeltől estelig."

A fb- eseményben olvasható, hogy 10 verset adtok majd elő az őket ihlető helyszíneken. Kaphatunk ízelítőt a címekből és/ vagy a helyszínekből?

Annyit, hogy lesz köztünk konkrét életrajzi kötődésű helyszín, valamint olyan is, ahova csak a munkája vagy a szíve húzta.

Ki adja elő majd a verseket? Te vagy előre tervezetten bárki más, esetleg önkéntesek a kirándulásra jelentkezők soraiból?

A MAI – Monostori András Idegenvezetések (ha tetszik, amit csinálunk, kérünk, egy like-kal támogassatok minket!) a tematikus túráin és kulturális programjain is nagyszerű önkéntesi előadó gárdával rendelkezik. Közülük fog valaki majd szavalni, felolvasni. Ugyanakkor az interaktivitás miatt szívesen vesszük, ha a látogatók is magukkal hozzák kedvenc Juhász Gyula költeményeiket, mi is nagyon meghallgatnánk őket.

Ez alkalommal is számíthatunk a korábbi túrákra jellemző érdekes irodalmi-irodalomtörténeti adalékokra Juhász Gyuláról és/ vagy koráról?

Egy pár alapvető érdekesség formájában igen, bár a nap tiszteletére elsősorban a verseken lesz a hangsúly.

Honnan keresed ki ezeket a kevesek által ismert anyagokat?

Nem kevés könyvtárban, levéltárban eltöltött órával a megfelelő szakirodalmakból. Lényege, hogy nem csupán a populáris darabokat forgatom, hanem minden, a témát bármilyen szinten érintő könyvet, folyóiratot, internetes adatot, egyebet áttanulmányozok. Innen összeszedegetek némi információt, onnan összeszedegetek, ha van rá illetékes személy, őt is felkeresem a téma kapcsán, majd az így nyert anyagokat aztán összegyúrom egy egységes egésszé.

Kb. mennyi idő felkészülni egy-egy ilyen túra vezetésére?

Viszonylag hosszabb folyamat, főleg az anyaggyűjtés fázisa. Az összeállítása és megírása rövidebb, aztán ott van még a megtanulása is.

A jövőben milyen tematikájú kirándulásokra számíthatunk?

Az április kizárólag az irodalomé, májusban a nem konvencionális témájú túrák következnek, de az évben lesz még bőven helytörténet, élettörténet, művészettörténet, néprajz is, hogy csak a témák irányvonalait említsem.

Eddig melyiknek volt a túrák hosszú története során a legnagyobb sikere?

Az ’56-os forradalom tavalyi 60. évfordulójára rendezett forradalmi emlékséta, az 56 Lépés Szegeden, amelyet korhű kinézetben és jelleggel adtunk elő. Ingyenes program volt, nagy reklámot kapott előtte, így a közepe táján felduzzadt a létszámunk 74 főre. Eddig ez a rekord.

A szerzőről