Pp kicsi 45
2018-07-17
43884 37

Amerikai história X - filmajánló

Számtalan filmet láthattunk már a filmklubb palettáján, most azonban egy igazi ínyencség érkezik a láthatáron! Vér, rasszizmus, és lélektani határok. Egy igazi amerikai dráma nem mindennapi tálalásban, ám valósághű festésben.

 

Danny Vinyard, az amúgy kiváló tanuló, „az én Mein Kampfom” című írásával sokkolja tanárait, míg bátyja, Derek a börtönben ül. A feketék és fehérek közt gyűrűző konfliktus egyre komolyabb méreteket ölt. Az előítéletek érezhetően begyűrűznek a mindennapokba, a gyűlölet a Ku Klux klánhoz hasonló szervezettséget ölt, így elszabadulnak az indulatok, aminek nem egy áldozata lehet… A rendőrségnek persze közel sincs könnyű dolga. És hogy jön ide Derek és az öccse? A  történet többi részét inkább meghagyom a kedves nézőnek! Érdemes megnézni, már csak a végén érkező csattanóért is.

A film egyértelműen máig aktuális kérdésekkel is foglalkozik: a bevándorlással, a kisebbségi kérdésekkel, a szeretet és a gyűlölet, az együttélés és az ellenségeskedés témakörével.

Vajon véget vethet bármi a szétáradó erőszaknak? Van egyáltalán megoldás a békés együttélésre vagy a változásra? Tarts velünk a filmklubb következő vetítésén!

A szerzőről