Pp kicsi 45
2018-04-25
17580125 1488007911232515 1420591529 n

Öreök szerelmek és sérelmek

Kiss Dániel ajánlója

Vajon milyen lehetett Ady és Léda viszonya? Milyen férj és családapa lehetett Móricz? Az ÖREÖK szerelmek - Így szerettek ők megmutatja, hogy költőink, íróink ismerősen csengő sorai mögött milyen lehetett a mindennapi szerelem, szépségeivel és sérelmeivel együtt.

A felolvasószínházi sorozat októberben indult, Nyáry Krisztián Így szerettek ők című könyvei alapján. A szövegkönyvek összegyűjtött levelekből, beszámolókból, híradásokból, visszaemlékezésekből és naplórészletekből állnak össze. A szegedi bölcsészhallgatók egyetemi kurzus keretein belül, a Nyáry Krisztián által megjelölt források alapján kutatják fel a bemutatott szerelmek titkait és történeteit. A kutatásban segíti őket továbbá a rendező és kurzusvezető Réczei Tamás listáján szereplő irodalmi jegyzékek.

Az eddigi öt előadásban színpadra került már Szabó Lőrinc, József Attila, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond és Ady Endre szerelmi élete, áprilisban pedig Karinthy Frigyesről tudhatnak meg többet a látogatók. A program sikerét jelzi, hogy az előadást kétszer is előadják egymás után, és mindkettőre szinte azonnal elfogynak a jegyek, hiszen rengeteg a visszatérő néző, akik hónapról hónapra figyelemmel kísérik a soron következő költők, írók koránt sem egyszerű szerelmi történeteit.

A következő, Karinthy Frigyes szerelmi életéről szóló előadás április 13-án lesz a REÖK-ben, ismételten két időpontban, 19 órától, illetve a második előadás fél kilenctől. Karinthy szerepében Scherer Péter áll színpadra, Böhm Arankát Gubík Ági, Déry Tibort pedig Hajduk Károly fogja játszani. A Facebook-eseményt pedig itt találjátok.
 


Kiss Dániel

A szerzőről