Pp kicsi 45
2018-06-18
Hogyan maradj motiv%c3%a1lt a szorgalmi id%c5%91szakban

Hogyan maradj motivált szorgalmi időszakban

Mi is tulajdonképpen a szorgalmi időszak? Haverok, buli, szórakozás, bár néha bezavar egy-két zh, referátum, beadandó, de a legkeményebb egyetemistáknak ez meg sem kottyan. Mondjuk, ki nem írt még másnaposan zárthelyit vagy vizsgázott? Ugye.

Van egy olyan furcsa faja az egyetemista rétegnek, akik bejárnak órákra, és bizony, még a nem kötelezőekre is. Tudom, meghökkentő ilyet olvasni, de létezik, és közéjük tartozom én is.

Mégis miért teszem ezt? Ha az óra valóban jó, akkor a vizsga kategorikusan könnyebb lesz, ráadásul nincs is kegyetlenebb a tavaszi félév vizsgaidőszakánál. Olyankor mintha még a madarak is azt csicseregnék, hogy ne is próbálj meg tanulni. Ha rendesen megcsináljuk a gyakorlatainkat/szemináriumainkat, és még nem is nulla tudással vágunk neki a vizsgaidőszaknak, előbb fog elkezdődni a nyár is. Kell ennél jobb motiváció?

Fesztiválok, szabadtéri programok, és meg sorolhatnám… Mi pedig mit csinálunk? A szaunaként is funkcionáló szobában, sötétített ablakkal (hogy ne fájjon annyira a nyár tudomásulvétele) a könyvek és kikunyerált jegyzetek fogságában raboskodunk. Ez bizony azoknak is nehéz, akik szeretnek tanulni, és a szakjukkal is szeretetkapcsolatban élnek, hiszen akárhogy is nézzük, nem lehet minden tantárgyat szeretni. Szóval mennyivel jobb lenne olyan könyvet olvasni, amit még élvezünk is…

Végtére is, csapjunk az asztalra, és érezzük, hogy az erő és kitartás molekulái szétterjednek az egész testünkben. Először is, nézd meg melyik épületben vannak óráid, kellj fel, és menj be! Lehet, hogy nem is lesz annyira fájdalmas.

Második teendő pedig, hogy lépd át a könyvtár küszöbét, és tanulj! Ha éppen laza a szorgalmi időszak, akkor vegyél elő egy tankönyvet, tapasztalatból mondom, hogy sokkal érdekesebb lesz úgy a könyv, hogy nem előző éjjel kezded el forgatni.

Az erő legyen veletek!

 

Írta: Tikvicki Dóra

A szerzőről