Pp kicsi 45
2018-03-24
Darpa

"Nekem kifejezetten bejönnek az underground klub estek" - interjú a DARPA-val

Május 5-én a Pulzus Café ad otthont a Drum Culture DNB Shownak, ennek alkalmából a DARPA-val beszélgettünk.

Mióta foglalkoztok zenéléssel ?

Az elektronikus zenével 2000 körül ismerkedtünk meg, nemsokkal ezután megtörtént a nagy találkozás a drum and bass-el. 2003 körül már kacérkodtunk a zeneszerkesztéssel, ekkor még leginkább külön készítettük a számokat, mondhatni, egyfajta szárny próbálgatás volt, ám ezáltal megismerhettük a zeneszerkesztő programok alapjait. Közben a szegedi Smoke Break csapat tagjaként léptünk fel rendszeresen az akkori Jate Klubban. Ezután egy nagyobb szünet következett, majd 2015 őszén alakultunk meg DARPA néven, ekkor már komolyabb tervekkel megjelenések és fellépések terén.

Kik azok akik inspiráltak titeket?

Az évek folyamán rengeteg inspiráció ért minket, igazából mindig is a dnb keményebb, sötétebb vonala húzott minket. Ha neveket kell mondani, akkor például Technical itch, Prolix, Calyx és Teebee, Gridlok, Kemal és a Black Sun Empire. Magyar fronton természetesen Chris.su, Jade, vagy Mindscape, de akár kiadókat is említhetnék, amelyek közel állnak a szívünkhöz, mint például a Renegade hardware, Eatbrain, Dsci4, Barcode, Blackout, illetve jópár fiatalabb label melyek főleg neurofunk vonalon aktívak.

Most jöttetek haza Bécsből egy nagyon nívós drum n bass parti vendégeiként léptetek fel. Meséljetek egy picit arról, hogy jött a felkérés, hogy működik a drum n bass szcéna Bécsben?

Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az első bécsi meghívásunk egy kisebb, ám rendkívül ígéretes csapathoz szólt. Highscore néven szerveznek bulikat és átlagban 400 fős közönséggel lehet számolni. Bár nekem személy szerint kifejezetten bejönnek az ilyen underground klub estek. Egyébként ez jellemző is a bécsi drum and bass életre, a két-három nagyobb szervező mellett tudnak érvényesülni a kis csapatok is. Nagyon „kajálják” a fiatalok ezt a stílust. A meghívásunk valószínűleg annak köszönhető, hogy novemberben megjelent az első két zenénk a Mainframe Recordings gondozásában, ezáltal többen is megismerhették a nevünket, hiszen Ausztria legnagyobb drum and bass szervezőjéről és kiadójáról beszélünk.

A drum n bass- en belül melyik irányzat áll hozzátok a legközelebb? Milyen szetteket hallhatunk tőletek a Drum Culture partin ?

Mint az már kiderülhetett a korábbi válaszokból, elsősorban a sötétebb, elvontabb, ám komplex neurofunk stílust preferáljuk, illetve ilyen zenéket is próbalunk írni. Bár néha, mikor olyan a hangulatunk, beleférnek a dallamosabb vokálos trackek is mind producer, mind dj szinten is. Bulikon természetesen az aktuális kedvenc trackjeink mellett igyekszünk saját zenéinket és más producerek még meg nem jelent zenéit játszani. Ha kevesebb időnk van és „fő műsoridőben” játszhatunk, akkor a lehető legkeményebb neurofunk zúzást rakjuk, de ha több órát kell esetleg zenélni, akkor kicsit szabadabban hullámoztatjuk a hangzást, érintve a lehető legtöbb általunk kedvelt alstílust.

Az esemény Facebook eseménye itt érhető el.

Ha pedig belehallgatnátok a muzsikájukba, az itt érhető el. 

A szerzőről