Pp kicsi 45
2018-03-24
16265412 1186537104716118 121693934950197580 n

Olyan korszakban tudtunk zenélni, amikor egy nyílt és boldog világ volt Magyarországon - interjú az UFO zenekarral

Az UFO Update zenekarral beszélgettünk a sikerről, és a kortalan retro életérzésről.

PartyPonty: Sziasztok! Ismét itt vagytok Szegeden, mi változott a tavalyi év óta, hogy vagytok?

UFO: Kicsit változott a felállásunk. Két új táncos vokalistával dolgozunk, Bettivel és Laurával. Valamint készült nagyon-nagyon sok új produktum. Csináltunk három új videoklipet a Katonadologból, a Tarzanból, és egy PIXA nevezetű producer-DJ segítségével a Napolajból. Ez annyira sikeres most, hogy országos rádiók tűzték műsorukra. Például a Music FM-en slágerlistás a dal, ami a mi retro zenekari történetünknek egy újdonság, amiben nem volt már részünk körülbelül 15-20 éve.

PP: Néztem a Facebook oldalatokat, és láttam, hogy azért elég sok helyre hívnak titeket fellépni. Mik a tapasztalatok, inkább a fiatalabb, vagy inkább az idősebb korosztály jár el a koncertjeitekre?

UFO: Igazából vegyes a közönségünk, mert vannak nagyon fiatalok, tehát ilyen 17-18 évesek is, vannak a negyvenes korosztályból is a közönségben. Tehát szerencsére minden korosztályból van több.

PP: És mit gondoltok, hogy a fiataloknál azért vagytok népszerűbbek mondjuk más retro előadóknál, mert egyre több dalotokhoz készítetek remix verziót?

UFO: Az biztos, hogy amikor az ember valamiért tesz és dolgozik érte, akkor nyilvánvalóan az meghozza az eredményét. Én úgy gondolom, hogy alapvetően a retro műfaj az, ami népszerű. És az összes zenekar, ami jelen pillanatban ezt a retro státuszt, retro titulust birtokolhatja, azok most népszerűek. Szerintem annak köszönhető ez a siker, és most a közös sikerről beszélek itt a retro előadókkal, hogy olyan korszakban tudtunk zenélni, amikor egy nagyon-nagyon nyitott, nyílt és boldog világ volt Magyarországon, és szerintem ez a fajta társadalmi életérzés sugázik keresztül a dalainkon, ezt pedig a fiatalok is érzik. Akkor ők gyerekeskedtek, és azt érezték, hogy anyuék olyan felszabadultak, olyan vidámak, olyan boldogok voltak. Vagy akár egy ilyen egyetemi napokon is azt érezzük, hogy átjön ez a feeling, amit mi közvetítünk, és a közönség is valahogy érzi ezt a lazaságot, ezt a könnyedséget, mert egyáltalán nem kell komolyan venni a mi zenénket. A mi zenénkre csak bulizni lehet és szórakozni, és nem kell továbbgondolni a dolgokat.

PP: Péntek este tettetek közzé egy werkfilmet a készülő Napolaj klipről. Mesélnétek-e erről egy kicsit?

UFO: Kicsit nehéz feladatunk volt, mert három videoklipet kellett leforgatnunk két nap alatt, ami azt igényelte, hogy a stáb, és maguk az előadók nagyon fegyelmezettek kellettek, hogy legyenek, hogy mindent időre pontosan végre tudjunk hajtani. Mert nyilván itt azért végesek a lehetőségek. Igazából egy előadó négy-hatórán keresztül tudja intenzíven produkálni magát. Na most nekünk ebben a négy-hatórában kellett felvenünk nagyon sok videoklipet, és nekünk ez volt, ami meghatározó volt, és ami így nagyon belénk égett. Visszatekintve ennek ellenére borzasztó jó hangulatú volt különben, és ez köszönhető annak is valószínűleg, hogy valamiért az én korosztályom, és a ti korosztályotok egész jó viszonyt ápol. Mert a ti korosztályotokbeli srácok is szerették a videoklipet egyébként, és tök érdekes volt, hogy olyan emberekkel dolgoztunk, akik nem igazán átélték ezt a műfajt, amit mi képviselünk, hanem valami emlékezetből derengett nekik. Amikor felkészültünk a klipekre, akkor nagyon sokszor nézettem meg velük azokat az anyagokat, amik régen készültek, és én azt gondolom, hogy - és ezt majd látni fogjátok a végtermékekből- nagyon ügyesen sikerült átmerítenük a régi anyagokból, és nagyon ügyesen fűszerezték a modern technikával azt, amit a régi videoklipekből láttak.

PP: Láttam, hogy a Tarzanból is lesz egy klip. Jól hallottam az élő bejelentkezések alatt, hogy ebből is egy remix verzió fog jönni?

UFO: Igen. Az az igazság, hogy minden dalunkat remixeltük, mert az az igazság, hogy amikor nekünk még készültek a dalaink, akkor minden számunkat szalagos magnókon dolgoztunk. Tehát analóg technikával, a 21. században viszont azt gondolom, már másra van igény. A közönség füle mást igényel, ezért készítettünk belőlük olyan remixeket, amiket nem nevesített zenei producerek készítettek, hanem olyan ghostproducerek, amik a háttérben nagyon jó dolgokat alkottak.

PP: És mikor lesz látható a klip?

UFO: Az az igazság, hogy kedden már a kezünkben lesz az összes klip egy pendriveon. Napokon belül fent lesz a Youtube-on, és az az igazság, hogy nem vagyunk önimádóak, de mi is, a táncos lányok is nagyon sokszor megnéztük, mert tényleg nagyon sokat készültünk rá, mert azt szerettük volna, ha valami vidám és jópofa, színes dolgot hozunk létre, és az az érdekes, hogy mind a három klipben megvannak ezek, mégis picit mind különböznek egymástól.

PP: Köszönjük szépen!

 

Fazekas Mihály

Fotó: UFO együttes FB

A szerzőről