Pp kicsi 45
2018-07-17
18336558 10209009209687324 79939437 n

Hogyan NE készüljünk a vizsgaidőszakra?

Csak kezdőknek – mert a haladók már rég' lemondtak a készülésről. (Seregély Orsolya cikke)

Itt a május, itt a vizsgaidőszak. Bár abban reménykedtünk, hogy idén ez érdeklődés hiányában elmarad, sajnos nem így történt. Ráadásul, ha nem lenne éppen elég bajunk, még a Neptun-átállás is most történik (ez egyébként elég futurisztikusra sikerült). Szóval, kezdőknek itt egy kis útmutató, hogyan NEM érdemes vizsgára készülni. Vigyázat, ez nem használati utasítás a vizsgaidőszakhoz!

Sorozatok

Ne most kezdjünk bele valami ultra érdekes és hosszú sorozatba, amelynek minden évadja megjelent már és könnyen elérhető. Vigyázat: ilyenkor minden sorozat extra érdekesnek tűnhet! Esetleg egy rövid sitcom belefér, de semmi hosszabb vagy izgalmasabb, mert bizony elpörög vele az éjszaka. Helló Vikingek, Helló fekete vitorlák és Downtown Abbey!

Főzőcske

Bár a nagy vizsgalázban hamar ránk törhet a vágy, hogy megváltoztassuk az életmódunkat, próbáljuk ezt a döntést most hanyagolni. Az edzés mondjuk jól jöhet, és mivel tényleg pozitív hatással lehet a tanulásra, még belefér. De ne most kezdjünk főzni, sütni, nagybevásárolni és Tasty recepteket követni. Fél nap a konyhában, fél nap kajakómában, és a szemiotika jegyzetbe még bele sem szagoltál? Ismerős?

Bulik

Az, hogy kiereszted a gőzt, még önmagában nem probléma. Viszont a héten minden bulin részt venni, és utána egy napot az ágyban mormotaként eltölteni nem segíti elő az átlagunk számának a növelését. Kerüljük az italakciókat és a Carpe diem érzést - majd élsz a mának a vizsgaidőszak után.

Internet

Ez egy sötét találmány! A neten minden fenn van, kell az információ és az anyag a vizsgához, de közben megnyitottad a facebookot, és mindeközben még buzzfeed-es teszteket is töltesz ("A fánkválasztásodból kitaláljuk, hogy mikor mész férjhez" jellegű tesztek határozottan NEM tartoznak a tudományos kutatómunka kiterjesztésébe). Bizony az internet gyorsan elveszi az ember koncentrációját. Nem hiszed el? Pedig most is netes listát böngészel a vizsgaidőszakról, ahelyett, hogy tanulnál!

Üzenetek

Ki ne küldött már volna csoporttársának olyan jellegű üzenetet, hogy: Ugye te sem néztél még bele? És két másodperc múlva már a hatodik témánál tartotok, s mindeközben egyikőtök sem halad? Tipp: inkább igyatok meg egy kávét, és egy óra lazítás után próbáljatok tanulni. Hátha sikerül koncentrálni.

Viccet félre téve: a vizsgaidőszak megszervezéséhez csak egy kis fegyelem kell. Ha ügyesen veszed fel a vizsgáidat, hagysz elég időt magadnak arra, hogy felkészülj és kipihend magad a következő előtt, akkor nem lesz gond. Ha viszont mindent egy hét alatt akarsz teljesíteni, és az órák anyagába bele sem szagoltál, akkor lehet, hogy érdemes elgondolkodni a taktikaváltáson.

 

A szerzőről