Pp kicsi 45
2018-04-26
10 apr%c3%b3 tr%c3%bckk

10 apró trükk, amivel tehetsz a Földért

Sosem késő tenni valamit.

A környezetvédelem napjaink fontos területe, hiszen érzékelhetjük is, hogy a globális klímaváltozás problémája valós. Aminek viszonylag kevés visszhangja van, hogy egyénileg mit tehetünk mi, hiszen minden apróság számít, amit a környezetünkért végrehajtunk. Nézzünk néhány egyszerű dolgot, amivel mi is hozzájárulunk a Földünk megóvásához.

 

1. Ne szemeteljünk, szelektáljunk!

 Mennyire vagyunk tisztában az anyagok lebomlási idejével? Nézzünk egy-két adatot: az alumínium konzervdoboz 200-500 év alatt bomlik le, a műanyag doboz 1 millió év alatt, az üveg pedig 1 -2 millió év alatt. Egyszerű tippet mondok. A legtöbb plázában, bevásárlóközpontban már van szelektív hulladékgyűjtő, keressük meg a hozzánk legközelebb állót, és vigyük oda az összegyűjtött műanyagpalackokat, alumíniumdobozt, és üveget. Ez a három dolog rendszeresen megfordul az ember kezében, és ha már az is, ha csak ezekre odafigyelünk.

2. Komposztáljunk

Míg az említett anyagok a földbe jutva negatív hatást fejtenek ki, addig a fű, levél, zöldségek, gyümölcsök stb. hozzájárulnak a talajminőség javulásáshoz, és a környezetünket is kíméljük.

3. Palackozott víz helyett vízszűrő

Folynak a viták arról, hogy a csapvíz minősége megfelel-e a fogyasztásra, mindenesetre, ha a csapvizet nem tudod meginni, inkább ruházz be egy vízszűrőbe. Evvel nem csak azt a rengeteg műanyagpalackot spórolod meg a környezettől, hanem még a pénztárcádat is kíméled.

4. Víztakarékosság

Bármilyen helyzetben, amikor otthon vizet használunk, figyeljünk a mértékre. Ne lubickoljunk a tus alatt, mindig zárjuk el a csapot, stb. Tipp! Locsoláshoz gyűjtsünk esővizet!

5. Energiatakarékosság

Ma már egyre elterjedtebb az energiatakarékos izzók használata, illetve tért hódítanak a LED izzók is. Figyeljünk még arra, hogy feleslegesen ne égjen a villany, viszont arra is, hogy ha rövidebb időre megyünk ki, akkor ne oltsuk el, hiszen ez pont ellenkező hatást vált ki. A LED izzóknál ez sem probléma, így ahol gyakran van le- és feloltva a villany, érdemesebb azt választani. Ne felejtsük a kábeleket sem kihúzni a konnektorból, ez is egy fontos apróság. Plusz tipp, hogy a sötét képernyő a monitoron kevesebb energiát használ.

6. Használjunk ökokozmetikumokat

Ha a tisztálkodási, szépségápolási szereidet lecseréled biokozmetikumokra, avval is sokat tehetsz a környezetért, és az egészségedért is. Akár magad is elkészíthetsz, felválthatsz sok mindent, például ajakápoló helyett használj kakaóvajat, arcradírra cukrot és olívaolajat/kókuszoljat, sampon helyett pedig megpróbálkozhatsz a szódabikarbónás tisztítással.

7. Használjunk ökotisztítószereket

A tisztítószerek nagyban szennyezik a környezetet, viszont valamilyen szinten elengedhetetlen a lakás tisztántartásához. Viszont  használhatunk környezetbarát szereket, vagy ha drágáljuk, sok mindent itt is felválthatunk házi praktikákkal. Ilyen a szódabikarbóna és ecet alkalmazása megannyi területen.

8. Legyünk tudatos vásárlók

Írjunk bevásárlólistát, hogy minél kevesebb felesleges dolog kerüljön a kosarunkba, és ne felejtsünk el pakolós táskát, vagy szatyrot vinni. Ami még fontos, hogy részesítsük előnyben a hazai termékek, legalábbis figyeljünk, hogy a termék minél kisebb utat járjon be, minél kisebb legyen az ökológiai lábnyoma.

9. Legyünk tudatos fogyasztók

Az élelmiszereknél is jobb, ha bio cimkével ellátott termékeket vásárolunk. A fagyasztott termékekkel szemben inkább friss ételeket vegyünk, hiszen azoknak az előállítása jóval kisebb energiát igényel. A gyümölcsök és zöldségek terén próbáljunk meg szezonálisakat vásárolni, magyar termelőktől, ezáltal támogatjuk a gazdaságot, a környezetet és az egészségünket is, hiszen a természetes körülmények között növekedett zöldségben és gyümölcsben a vitamin is több.

10. Természetesen a természetért

A toxikus kozmetikumokkal nem csak a bőrünket, környezetünket is szennyezzük. Testünk külsődleges ápolása fontos, viszont a smink már felesleges. Néhány éve már alig használok sminktermékeket, körömlakkot meg már idejét sem tudom mikor látott a körmöm. A körömlakklemosó, vagyis aceton egy különösen környezetszennyező vegyület, ami az átlagos használati termékeket illeti. Hagyjuk a körmünket tehát minél többet szabadon, ahogy az arcunkról is mellőzzük a káros kémiai vegyületeket. Terjedjen a „no make-up” trend!

             

Írta: Tikvicki Dóra

A szerzőről