Pp kicsi 45
2018-07-17
Orsegi nemzeti park  biciklistak kicsi

Európa nemzeti parkjai

Május 24. az európai nemzeti parkok világnapja - válogatásunkkal néhány közeli park értékei előtt tisztelgünk. (Seregély Orsolya cikke)

Ha szeretsz túrázni és az európai városok parkosított, erdős részét is szívesen felkutatod, akkor ez a Te napod, ugyanis május 24. az európai nemzeti parkok napja. Az első nemzeti parkok ezen a napon alakultak meg, méghozzá egyszerre rögötn  9, Svédországban. Ennek emlékére ünneplik minden év ezen napján ezt a jeles eseményt. Túracipőt fel, és irány a természet! Íme öt nemzeti park hazánkból és a szomszédból.

1. Magyarország – Őrségi Nemzeti Park

Vas megye délnyugati sarkában lapul ez a vidék, ligetekkel, erdőkkel és fantasztikus állat- és növényvilággal. Érdemes ellátogatni ide, főleg szép időben. Magyarországon egyébként számos nemzeti park található, és bár az Őrségi nem a legmegszokottabb választás a túrázás terén, talán éppen ezért érdemes oda (is) ellátogatni.

2. Fruška Gora – Szerbia

Bár Szerbia még nem az unió tagja, itt is találunk meseszép túrázni való parkokat. Egyik leghíresebb a Vajdaságban a Fruška Gora Nemzeti Park, amely hegyvidékes, és remek túraösvényeket rejt magában. Ezenkívül tavakra és szobrokra is bukkanhatunk felfedezőutunk során. Remek hétvégi kirándulóhely!

3. Plitvicei tavak -  Horvátország

Horvátország legnagyobb nemzeti parkja, mely egyben az UNESCO által világörökséggé lett nyilvánítva 1979-ben. A 16 természetes kialakulású tó színük miatt egyedülálló. Ha nyaralni indulunk Horvátországban, érdemes kitérőt tenni a nemzeti parkba, és megtekinteni ezt a meseszép területet.

4. Szlovák Paradicsom Nemzeti Park – Szlovákia

Északi szomszédaink is bővelkednek nemzeti parkokban, ezek közül az egyik leghíresebb túrahely a Szlovák Paradicsomként emlegetett Igloban található hatalmas terület, amely barlangokat, hatalmas sziklákat és erdőket rejt. Közkedvelt látogatóhely gyakorlott és hobbitúrázóknak egyaránt.

5. Kárpáti Nemzeti Park – Ukrajna

Ez az első nemzeti park Ukrajnában, amely nemcsak nyáron, de télen is várja a látogatókat. Nyáron és ősszel gyalogos és buszos túrákon vehettek részt, míg télen a téli sportok kedvelőit várják sok szeretettel. A park egyébként hegyes vidékekben és folyókban is gazdag, tehát nem kell félnünk az egyszínű táj látványától.

 

A szerzőről