Pp kicsi 45
2018-09-25
18741972 1555422274491078 1192291973 n

Több test, egy lélek

Kiss Dániel összefoglalója a Team Slam OB-ról

Kép: Slam Poetry Magyarország 

Május 21-én ismét megtelt a Trafó, hogy a magyar slam poetry képviselői és kedvelői részt vegyenek az év egyik legfontosabb eseményén, az 5. Team Slam OB-n.

Fél hét, a Trafó előtti parkos területen kezdenek gyűlni az emberek. Sörrel a kezükben beszélgetnek, pár csapat elvonulva, utoljára elpróbálja a szövegét. A slammerek arcán egyszerre látható az izgalom és a „harci szellem”, hiszen a fellépők akármennyire is ismerősök, barátok, ez mégiscsak egy országos verseny döntője. Nekünk, szegedieknek sem tét nélküli a verseny, hiszen két csapat is kötődik városunkhoz, az egyik a tavalyi közönségdíjas, a Warhol Európában, a másik pedig A Komädiash.

Hét óra után nem sokkal megnyílnak a Trafó nagytermének  kapui, bevonulnak az érdeklődök. Miközben helyet keresünk, már a színpadon játszik az Amoeba zenekar, akik visszajáró fellépői ezeknek a rendezvényeknek. A kellemes háttérzene és a sajátos design már megadja az alaphangulatot, ami ismerős lehet azoknak, akik jártak már országos versenyen. A teremben körbenézve a szabad székek elfogytak, a slammerek a színpad oldalánál a falnak támaszkodva beszélgetnek.

Nem sokra rá megjelenik az est két házigazdája, Mavrák Kata Hugee és Németh Péter Zeek, ezzel pedig kezdetét veszi a verseny. A rövid felvezető után bemutatják a zsűrit: a zsűrielnök a kétszeres egyéni országos bajnok, Basch Péter, a zsűriszékben ül még Farkas Franciska színésznő is, és Tolnai Eszter, a team slam bajnoki címmel rendelkező Dreamtime csapat tagja. A három szakmai zsűri mellett pedig két közönségből választott zsűri is helyet kap.

Ahogyan követték egymást a csapatok, a hangulat folyamatosan emelkedett, a színvonalra pedig nincs panasz: mind a 18 döntős csapat minőségi előadással állt elő. Egyre többen választották, hogy fejből mondják a szöveget, amely lehetőséget biztosított a színpad szabadabb betöltésére, ezt pedig sokan ki is használták.

Többek között ennek köszönhetően pedig nagyon szoros volt a verseny a dobogós helyekért. Az 5. Team Slam OB győztes csapata végül a Munkatársak (Juhász Márton, Maier Péter) lett, akik játékos előadásukkal, jól összerakott szövegükkel megnyerték a közönséget és a zsűrit is. Második helyen végzett a szegedi Warhol Európában (D. Nagy Bence, Lukács Gergely), a harmadik helyet pedig a Relationshit (Sára Gergely Gege, Ferencz Rebeka) szerezte meg. Az est közönségdíjasa a Harmadik vonal (Szén Benjámin, Munding Márton) lett, a zsűri különdíját pedig a Csion bölcsei, azaz Pion István és Csider István Zoltán érdemelte ki, akik bár pontszámaik szerint első helyen végeztek volna a versenyen, a majdnem két perces időtúllépés miatt lecsúsztak a dobogóról. Hasonlóképp járt a másik szegedi csapat is, A Komädiash (Nagy Sándor, Ragályi-Szabó Dávid), akik eszközhasználat miatt kaptak pontlevonást, ami sajnos pont elég volt ahhoz, hogy a dobogóról lecsússzanak.

Összességében egy rendkívül változatos és színvonalas versenyt tudhat maga mögött a magyar slam poetry, de az év nem ér még itt véget: ősszel ismételten megrendezésre kerül az egyéni országos slam poetry bajnokság is.

A szerzőről