Pp kicsi 45
2018-07-17
%c3%b6t tipikus egyetemista

5 tipikus egyetemista a vizsgaidőszakban

A nyár és közted még egy akadály van, ez pedig a vizsgaidőszak. Elbújni nem lehet, sem megmenekülni: a vizsgaidőszak mindenkit megtalál. Ha nem tanultál rendszeresen egész évben, és nem volt indokolatlanul sok szemináriumi dolgozatod, akkor most van a megmérettetések ideje. Nézzünk hát öt tipikus egyetemistát a vizsgaidőszak alatt, melynek példányai között te is ott lehetsz (vagy megtalálhatod őket a TIK- ben).

  • A nem tanultam semmit- típus – Ó, mennyire nem szeretjük ezt! Ő általában sosem tűnik fel a könyvtárban, ám mégis mindig mindenről tud. Amíg mi álmatlan éjszakákat töltünk kisírt szemekkel, kávéfoltos pizsamában, addig őt nem is látni. Aztán a vizsgán remekel, sőt maximum pontokat kap, és ha megkérdezzük a titkáról: Ő nem is tanult semmit, ki sem nyitotta a könyvet, és az órákon sem figyelt. Vagy mi vagyunk nagyon buták, vagy ő a zseni – vagy valaki füllent!
  • A nem érdekel, csak menjek át – típus: Az órákon sosem volt ott, a vizsgaidőszakban is inkább a Nyugiban látjuk, mint könyvek felett, mindemellett magabiztos, és nyugodt. Nem érdekli a jegy, az sem érdekli, hogy a vizsga aznap lesz: kettesre úgyis kihúzza - és ez mindig így is van.
  • A maximalista – akitől csak a bűntudatunk nő: Minden órán kőkeményen jegyzetelt, és aktív volt. Minden ajánlott irodalmat elolvasott. Minden anyagból teljesen felkészült. Az idejét remekül beosztotta, a vizsgákat is értelmes időpontokra vette fel, megtervezve a vizsgaidőszakját. A vizsga előtt az agyunkra megy a pánikkal, és azzal, hogy ő semmit sem fog tudni – holott, mi tudjuk, hogy szétkészülte magát. Bemegy, húz egy tételt, amiből brillírozik, majd kijön egy ötössel. Irigyek vagyunk: honnan ennyi energia és kitartás?
  • A könyvtári manó – pokróccal, laptoppal, zokniban ül a könyvtárban. Blokkolja az asztalt, a könyvek már halmokban állnak a kiszemelt asztalon, és úgy tűnik, reggeltől estig ott ült (lehet, hogy éjjel is?). Nem igazán ismerjük. Azt sem tudjuk, hogy végül átmegy e, de az biztos, hogy a látványos tanulástól mi elég rosszul érezzük magunkat.
  • Mi: akik listákat nézegetnek, halogatnak, aztán cikkeket olvasgatnak, kitakarítják a szobát, megnézik a tökéletes sültcsirke receptjét, tornázni és kocogni kezdenek… legyünk őszinték: a falon lévő repedések jobban lekötik a figyelmünket, mint a vizsgákra való készülés. Bűntudat, átvirrasztott éjszakák, és literben mérhető kávé mennyiségek. Vigasznak pedig ott van az, amikor a legjobb csoporttársunkat kérdezgetjük, hogy ugye ő sem kezdett még neki a holnapi szemiotikának?

Írta: Seregély Orsolya

A szerzőről