Pp kicsi 45
2018-06-25
1270452248 48241993

Nő férfiruhában

Avagy egy XIX. századi feminista: George Sand. (Pásztor Pálma cikke)

Aki nem volt se George, se Sand:  Amandine Aurore Dupin néven jött világra. Bár nagyon fiatalon férjhez ment, kapcsolatuk hamar megromlott: férjnek, feleségnek egyaránt szeretői voltak, végül  Aurore Párizsba utazott, ahol eleinte egy joghallgatóval élt együtt. Szabados különcködése ekkor kezdődött: férfiruhát öltött, csizmát hordott, haját félhosszúra vágatta és szivarozott. 

Első regényét a joghallgatóval, Jules Sandeau-val közösen írták, Rose et Blanche címmel. Tehetsége különösen Balzac és Gustave Planche hatása alatt gyorsan fejlődött. Számos kapcsolata, de csak két igazán nagy szerelme volt életében; közülük az egyiket, a költő Musset-t nem sokkal ezek után ismerte meg. Viszonyuk később megromlott és Chopin kedvéért elhagyta a költőt és gúnyos regényt írt befejezett szerelméről. Ezt az elhagyott szerető nem hagyta annyiban, és nosza, ő meg a hűtlen szerelméről írt bosszús regényt. (Ezek után mondja valaki, hogy nem elég izgalmas az irodalomtörténet...)

Indiana című kiváló regényével önálló utat tört magának és ezeután sorra adta ki romantikus, szenvedélyes regényeit (pl. Mauprat). Leírásai mesterien frissek, stílusa vonzó, élénk. Előharcosa volt a nők egyenjogúságának, küzdött a szerelem szabadságáért, szót emelt az elnyomottak, az üldözöttek érdekében. A korai feministáknak éppúgy irodalmi példaképe volt, mint a korai szocialistáknak. Az 1848-as magyar események mellett is több szenvedélyes hangú nyilatkozatot írt. A kor számos jelentős személyiségét ismerte, például Liszt Ferencet, Madame Dorval-t, Lammennais-t, de említhetnénk III. Napóleont is, akivel szintén barátságos viszonyban állt.

George Sand tehetsége legragyogóbban késői kisebb elbeszéléseiben nyilvánul meg, melyek mentesebbek lévén a célzatos vonatkozásoktól, szigorúan a való élet, különösen a falusi nép életének hű leírását adják. 1876. június 8-án halt meg Châteauroux-hoz közeli nohant-i birtokán, 72 éves korában.

A szerzőről