Pp kicsi 45
2018-07-20
Nagyany%c3%a1ink sz%c3%a9ps%c3%a9gtippjei

Nagyanyáink szépségtrükkjei

Kíváncsi vagy hogyan törődtek magukkal a nők két emberöltővel ezelőtt? Olvasd el a cikket és inspirálódj a nagyszülők tippjei alapján!

A XXI. században már a csapból is folynak a különböző szépségápolási termékek, kellékek, sminkek, stb. Folyamatosan sulykolják belénk, hogy mindig a legszebbnek kell lennünk, és ezért használjuk ezt vagy azt a terméket. Semmi baj sincs avval, ha valaki mindig a legjobb formáját szeretni mutatni külsőleg is, és minél tovább szeretné megőrizni a természetes szépségét is. Ehhez viszont szükségtelenek a legmodernebb technológiák, a legújabb szépségápolási termékek, és még sorolhatnám. A nők mindig törődtek a küllemükkel, nézzünk néhány dolgot, amivel régen tettek a nők a szépségükért.

Házilag készült dolgok

Manapság szinte minden megtalálható a boltok polcain, amit csak el tudunk képzelni, régen viszont az nem volt így. Ami mondjuk azt is meggátolta, hogy egy csomó felesleges cuccot felhalmozzunk, amikre ugye nagy szükségünk van.

Házilag készült például a szappan, ami így sokkal kímélőbb, vegyi anyagoktól mentes volt. Ma is vehetünk kézműves szappanokat, amivel jót teszünk bőrünk egészségének. Én például kecsketejes szappant szoktam használni, mivel kifejezetten érzékeny a kézfejem a környezeti hatásokra.

A nagymamám ma is házilag készíti a körömvirág krémet, amit elsősorban a fájdalom kezelésére használ, de mondjuk én a sebekre szoktam kenni, hogy gyorsabban gyógyuljon és rendesen beforrjon. Plusz tanács, hogy ha a sebre aloe verát kenünk, az is gyorsítja a gyógyulást.

Házi praktikák

Egyszer régebben beszéltem egy idősebb asszonnyal, aki szerint a szép, és sokáig fiatalos bőr titka, hogy reggelente savóban kell mosdani. Meglepő, ugye? Kevesen hallottak a savó áldásos hatásairól, viszont, ha mégis, akkor valószínű onnan, hogy sok fehérjét tejsavó koncentrámból állítanak elő. A savó tulajdonképpen az, ami túró készítésénél visszamarad. Én inni szoktam, viszont nyáron valóban jól esik a hideg savóban megmosdani.

Édesanyám mesélte, hogy neki nagyon pattanásos bőre volt tinikorában, és a kozmetikusa azt javasolta, hogy használjon élesztőt, kívül és belül is. Bizony, állítólag, ha megesszük, úgy is kiváló hatást fejt ki a pattanásos bőrre, de érdemes pakolásokat is készíteni. Megvan a sajátos szaga, ahogy a savónak is, de lányok, a szépségért mindent!

A napégésre már megannyi krémet tudunk vásárolni, de mit használtak annó? Ma is sokan ismerik a natúr joghurt, vagy a tejföl praktikáját, amik segítenek nyugtatni az égett bőrt. Nekem bevált!

Sok gyógynövényt alkalmaztak, amiket ma is hangsúlyoznak, viszont a legtöbb termékben csak összetevőként van jelen, a sok vegyi anyag mellett, úgyhogy ne hagyjuk, hogy manipuláljanak minket. Rengeteg hasznos növényt tudunk termeszteni magunknak is, vagy csak megvásárolni. Higgyétek el, hogy jobban megéri kamillát szedni, mint a filteres teát megvásárolni például. Mellékesen a kamilla enyhíti a gyulladást, nekem egyszer begyulladt a szemem, és csak kamillával borogattam, rövid időn belül pedig elmúlt a gyulladás.

Ha már a termesztésről volt szó, régen sokaknak volt kertecskéje, ahol maguknak természtették a zöldségeket, gyümölcsöket. Gondoljunk csak bele milyen jó ötlet ez! Biztosan tudni fogjuk, hogy milyen anyagok érnek a növényekhez, elkerülhetjük a káros permetszerek használatát, a felfújt gyümölcsöket, zöldségeket. Szerintem megérné a fáradságot.

Munka és pihenés

Mivel ennyi mindent maguknak készítettek az asszonyok, a napi mozgásigény is megfelelően teljesült. Már ez is jó érv arra, hogy amennyiben tehetjük, magunknak készítsük el a dolgokat, legyen kertünk, stb.

Nemrégiben a könyvtárban kikértem egy majd százéves könyvet, és pont ott nyitottam ki, ahol a tokatornáról volt szó. Ez nem lehetett véletlen… Akkoriban is megvoltak a nők apró-cseprő problémái, és már akkor is alkalmaztak ilyen trükköket. Akinek hasonló problémája van, masszírozgassa az áll alatti részt, körkörös mozdulatokkal, lefelé haladva, valamint nyújtogassa a nyelvét, és adjon puszikat, érdekesen hangzik, de akár be is válhat. Mindenesetre ártani nem fog.

A sok munka mellett pihenésre is szakítottak időt, például gyakran jártak gőzfürdőbe. Ez ellazít, és még a méreganyagoktól is megszabadít, szóval kövessük a példájukat, ez már nem is olyan nehéz, ugye?

Igazán hosszú lista lenne, ha minden dolgot felsorolnék itt, sajnos nem is tudom az összes praktikát, szokást, bár én örülök minden jótanácsnak, és szívesen meghallgatom őket. Igyekeztem olyan dolgokat felsorolni, amiket mi is meg tudunk csinálni, és csak megszokás kérdése, hogy életmóddá változzanak. 

Írta: Tikvicki Dóra

A szerzőről