Pp kicsi 45
2018-07-20
Mov

5 könyv, amiből film készül idén

Szóval olvasd el őket mihamarabb, aztán pedig „gyerünk a moziba be!”

1) Agatha Christie: Gyilkosság az Orient Expressen

A krimikirálynő nevét mindenki ismeri. Az Isztambul-London járaton elkövetett bűntény történetét emkülönben, hiszen az egyik legismertebb alkotásai közé tartozik. Ami a filmet illeti, voltaképpen egy remake-ről van szó, hiszen 1976-ban már megfilmesítették a regényt. Méghozzá Ingrid Bergman főszereplésével és nem kevesebb, mint 6 Oscar-jelöléssel! Ezt azért nehéz lesz túlszárnyalni, de remélhetőleg az új változat is élvezetes lesz. Legalábbis a rendező és egyben Poirot életre keltője, Kenneth Branagh neve ezt ígéri. Nemkülönben ígéretes a stáb többi tagja: Johnny Depp, Penélope Cruz, Judi Dench, Willem Dafoe, Michael Peña, Michelle Pfeiffer, Olivia Colman vagy épp Daisy Ridley.

2) Dave Eggers: A kör

A történet a Szép új világ és az 1984 nyomdokain halad, és bár irodalmi szempontból nem ér fel a nagy elődökkel, mégis jól hozza a modern kor egyik nagy félelmét meglovagló disztópiát. És ez nem más, mint a démonizált tech-óriások világuralomra törése. A frissdiplomás lány nagyon boldog, amikor bejut egy világméretű tech-vállalathoz. A lepel azonban hamar lehull, és az új munkaerő ráébred a tudomány árnyoldalaira. Ha kedvet kaptál rá, akkor akár meg is nézheted, ugyanis áprilisban már a mozikba került Emma Watson és Tom Hanks főszereplésével.

3) David Grann: Eldorádó, az elveszett város

Eldorádó, az aranyváros: a kalandorok álma már a konkvisztádorok kora óta… A legenda az utolsó viktoriánus felfedezőt, Perc Fawcett-et is megszólította és 1925-ben neki is vágott az amazóniai őserdőknek fiával és annak barátjával együtt. Útra kelt – és soha nem tért vissza. Ahogyan a nyomdokain járó mintegy száz másik ember sem. David Grann izgalmas regényét személyes, helyszíni tapasztalatok is színesítik! Erről szól a könyv, a filmet pedig James Gray rendezi. Olyan ismert színészekkel, mint Charlie Hunnam, Robert Pattinson, Sienna Miller vagy Tom Holland.

4) Charles Martin: Hegyek között

Dr. Ben Payne ortopédsebész és az újságíró Ashley Knox éppen a repülőgépükre várnak, azonban egy váratlan hóvihar átrendezi a terveiket. Nem tudnak felszállni, pedig mindkettejük számára életbevágóan fontos lenne az út: a doktor műtétre készül, a nő pedig az esküvőjére. Végül egy charterjárat menti meg őket – legalábbis ők ezt hiszik. Csakhogy a pilóta szívrohamot kap és a gép lezuhan. A véletlen összesodorta pár túléli ugyan, de a nehézségek csak most kezdődnek igazán: fagy, éhség és reménytelenség. A filmváltozatot a palesztin Hany Abu-Assad rendezi, a főszerepeket pedig Idris Elba és Kate Winslet játssza majd.

5) Jeanette Walls: Az üvegpalota

Az önéletrajzi ihletésű regényben az írónő fiatalkora elevenedik meg.  A történet karizmatikus alakja az életigenlő Rex, aki ugyan nem veti meg az italt, mégis melegszívű apja gyermekének. Nomád körülmények közt nevelgeti négy gyermekét, míg az anya otthon ír és fest. A sors azonban közbeszól, és Rexnek gyermekeivel végül haza kell térniük. Cretton filmjében Brie Larson alakítja a gyermek írónőt, a szülőket pedig Woody Harrelson és Naomi Watts.

Írta: Pásztor Pálma

A szerzőről