Pp kicsi 45
2018-07-17
Olvasas

Ne csak a vízben merülj el!

Hanem például egy jó könyvben is. Adunk néhány tippet! Válogatásunk a könnyed(ebb) oldaláról közelíti meg az irodalmat – sorozatokkal és önálló könyvekkel egyaránt, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót. (Pásztor Pálma cikke)

Donna Tartt: A titkos történet (pszichothriller)

A regény különös, misztikus légkörétől nem lehet szabadulni. A műfajból (is) adódóan messze nem mentes a borzalmaktól, de még ezt is valahogy szépen teszi. Sőt kicsit több, mint krimi – akár fejlődésregényként is olvasható. A főhősök diákok, méghozzá egy klasszikafilológus prof kiválasztottjai. Elragadóak, intelligensek és mindenkinél műveltebbek, szinte benne élnek az antik rítusok légkörében. Olyannyira, hogy még a Dionüszosz-kultusz orgiáit is fel akarják eleveníteni. Aki azonban titkos erőket hív életre, előbb-utóbb óhatatlanul átlépi azt a bizonyos határt…

Robert Merle: Francia história (történelmi regény)

Az izgalmas kalandokkal és (olykor pikáns) romantikával gazdagon árnyalt történetben megismerhetjük a szenvedélyes és gáláns Pierre de Siorac-ot. A reneszánsz típusú, okos, nemes lelkű és finom érzésű arisztokrata személyes kalandjai is izgalmasak, úgy pedig pláne, hogy Pierre mindig a história fősodrában van. Ami pedig a francia történelem egyik legmozgalmasabb szakasza: a XVI-XVII. század. Vagyis a vallásháborúk, az első Bourbonok, Medici Katalin, Navarrai Henrik, XIII. Lajos, Richelieu és Mazarin kora – úgyhogy még fel is eleveníthetjük tanulmányainkat. Élvezni fogjátok, törirajongók (mint én) és kevéssé fanatikusok egyaránt.

Sophie Kinsella: Csörögj rám! (romantikus)

Egy elveszített jegygyűrű és egy ellopott telefon. Aztán egy megtalált telefon, amelynek már van gazdája, pontosabban már két gazdája: a régi meg az új. Egy férfi és egy nő. Így indul a mulatságos, üde történet, amelyből megismerhetjük a jó értelemben bolondos Poppyt, barátait, zseni vőlegényét és titokzatos új ismerősét. Lehet, hogy mégse az első jelölt lesz a befutó?

Sapkowski: Vaják (fantasy)

Nem műfajom a fantasy, de ez igenis tetszik! Leginkább a főhős, Ríviai Geralt miatt, aki foglalkozására nézve vaják, vagyis afféle szörnyvadász. Mindenki ferde szemmel néz rá (ugyanis a vaják nem épp népszerű szakma), amire ő jellegzetes fanyar humorral reagál. Persze a többi karakter is felejthetetlen: Kökörcsin dalnok, Yenneffer varázslónő, a kis Ciri, aki egy kivételesen színes egyéniség… és a többiek mind. A cselekmény szövevényes és fordulatos, abba most kár lenne belemenni (olvassátok el inkább, megéri!). A puszta szórakoztatásnál jóval többet nyújt a történet; örök, nagy (lét)kérdések is felvetődnek, amelyeken megéri elgondolkodni. A középkorias fantasy-díszletek és fajok adottak, azonban egyedi ízt ad a sorozatnak, hogy Sapkowski a szláv kultúrkincs elemeivel szőtte át történetét.

Rejtő Jenő: A három testőr Afrikában

Rejtőt és utánozhatatlan stílusát nyilván senkinek sem kell bemutatni. Csülök, Tuskó Hopkins, Senki Alfonz sötét rejtélyek felkutatására indul. S mintha ez nem adna nekik elég munkát, felbukkant egy csinos francia lány, Yvonne is, akit (pontosabban a lány apját) persze nem hagyhatják cserben. A Török Szultán aljas árulásaival egyre nagyobb veszedelembe sodródik a trió – persze nem tudhatják, hogy az „árulások” sorozata csupán álca.

A szerzőről