Pp kicsi 45
2018-07-17
55 1384853818

Utazd be az országot!

Még messze van a szeptember, úgyhogy nyaralásra fel! Történelem, kultúra, természet – biztos Te is megtalálod a hozzád illő várost. (Pásztor Pálma cikke)

Pécs

A kultúra városa, mellesleg az UNESCO felvette a világörökség listájára is. Ha szereted a történelmet, Pécs „kötelező” program! Már az ókorból is vannak emlékek errefelé, például a IV. századi ókeresztény sírkamrák. Múzeumba is érdemes ellátogatni, a legnagyobb a híres költő, Janus Pannonius nevét őrzi (aki mellesleg pécsi püspök is volt). Ha már a püspökségnél tartunk – a kincstárat és a palotát kár volna kihagyni. A termekben barokk, biedermeier, neoreneszánsz és neobarokk bútorok, festmények, berendezési tárgyak segítségével különböző korok püspökeinek élete tárul elénk. Külön érdekesség a palotához tartozó alagút, amely sok hasznos szolgálatot tett a 20. században: biztonságos ösvényként szolgált akkor, amikor a kommunista hatalom az épületben mindenfelé lehallgatókészülékeket telepített. A török kor emlékét számos dzsámi őrzi, valamint Idrisz baba türbéje, vagyis síremléke. (Róla keveset tudunk; feltehetően afféle füvesember, gyógyító lehetett). Természetesen szintén érdemes megtekinteni a műemléki szempontból is értékes keresztény templomokat.

Zirc

Ha kultúra vágysz, abból is alaposan kiveheted a részed Zircen, ha pedig inkább természetpárti vagy, akkor feltétlen látogass el az arborétumba! A 20 hektáros területen 110, a Föld öt kontinenséről gyűjtött fa- és cserjefaj él. A ligetet a ciszterciek egy 600 éve kialakított halastó körül kezdték telepíteni. Voltaképpen jellegzetes angolkert, amelyben az erdőfoltok szabálytalan tisztásokkal váltakoznak. Ha ennél is nagyobb kihívásra vágysz, akkor túrára fel! Próbáld ki a Pintér-hegyi parkerdő tanösvényét, illetve az Olaszfalu határában található Eperjes-hegyi geológiai bemutató tanösvényt.

Tihany

A tihanyi levendulás Magyarország első ipari célú, nagy levendulaültetvénye. Az 1920-as évek közepén Bittera Gyula, neves gyógynövényszakértő telepítette, egyenesen Franciaországból hozott szaporítóanyaggal. Sikerét bizonyítja, hogy a Tihanyban aratott levendula illóolaj tartalma magasabb volt, mint a franciáé. A 20. század sajnos e területnek sem tett jót, azonban szerencsére 1986-ban újraindult a termelés. Ha virágzáskor látogatsz el arrafelé, mintegy harminchektárnyi, fűszeres illatú lila szőnyeg mellett barangolhatsz. Ha már Tihany, ismerkedj meg az apátsággal is! A bencés apátságot I. András alapította 1055-ben. „Feheruuaru rea meneh hodu utu rea” – ismerős, ugye? Pontosan. Az ő alapítóleveléről van szó.

Egerszalók sódombja

A 410 méter mélyről feltörő 65-68 Celsius-fokos hőforrás vize végigfolyt a domboldalon, és ahogy kicsapódott belőle a mész, varázslatos képződményt teremtett: egy 120 négyzetméteres mészkőlerakódást. A lerakódás évről évre növekszik, és egyre jobban beborítja az egész domboldalt. Fehér mészkőteraszok, csipkés párkányok és mészkőfüggönyök jönnek létre, ahogy a víz megakad a talaj természetes domborulatain.

Hollókő

Szintén a világörökség része – és maga a megelevenedett népművészet. Pontosabban annak egy kis, ámde annál értékesebb szelete, hiszen a hazai népművészet végtelenül gazdag. A 17-18. században alakították ki – és a falu napjainkban is őrzi eredeti, 20. század előtti arculatát. Külön értéke, hogy nem szabadtéri múzeum, hanem lakott, eleven település mindmáig. A népi építészet jellegzetes alkotásai a palócházak, az ismert hármas tagolásukkal: tisztaszoba pitvar és a kamra. Minden évben megrendezik a „Palóc Szőttes” folklórfesztivált augusztus 19-20-án, érdemes tehát akkorra időzíteni az utazást.

A szerzőről