Pp kicsi 45
2018-11-21
Dug%c3%b3

Szegedi útikalauz (nem csak) gólyáknak

Évkezdő cikkeinkkel (is) szeretnénk segíteni a legifjabb hallgatókat, hogy könnyebben eligazodjanak az egyetemista élet útvesztőiben. Jelen írásunkkal a város nevezetességeit állítjuk reflektorfénybe. Akadnak köztük tipikus kihagyhatatlan látnivalók, mások inkább egy-egy sajátos, egyedi színt adnak hozzá a diákok városához. (Pásztor Pálma cikke)

A Szent György- szobor

Szeged a napfény városa – meg a szobroké. Rengeteg híres és szép alkotás díszíti a várost mindenfelé, azonban népszerű központok mellett sajnos gyakran elsikkadnak a kevésbé látogatott helyeken álló szobrok. Pedig ők is méltán megérdemelnének egy (jó pár) pillantást! Például a Rerrich Béla téren található, gótikus stílusú Szent György-szobor, amelynek eredetijét a Kolozsvári testvérek, Márton és György készítették 1373-ban. (Utóbbit ma a Prágai Nemzeti Galéria udvarán őrzik.) A szegedi tehát másolat, ameylyet 1939-ben kapott meg a város. A kecses, finom arcvonású sárányölő vitézről számos egyéb másolat is készült, de közülük a szegedi a leghíresebb. 1997-ben új, a hírnévhez dukáló barokk stílusú talapzatot is kapott.

Dömötör torony

Szeged legidősebb épülete, alapjai a XI. századból származnak. Azokban az időkben a Szent Demeternek szentelt templom állt a mai Dóm helyén, ennek az épületnek egyetlen fennmaradt része a torony. Persze oly sok évszázad után restaurálni is kellett, ez Rerrich Béla munkáját dicséri. Közelebb merészkedve az ajtó felett megcsodálhatjuk a város legrégebbi szobrát: a „kőbárányt”, egyenesen a XII. századból. A kápolna belsejét Aba-Novák Vilmos falfestményei díszítik (egyébként a Hősök kapujának freskói is az ő alkotásai), amelyekkel a művész 1932-ben aranyérmet nyert a páduai egyházművészeti kiállításon. A torony kovácsoltvas kapuja a keresztény liturgia jelképeivel az emberi élet egyes mozzanatait mutatja be, e kovácsoltvas ajtót is Rerrich Béla tervezte.

Cirmi kocsma

A diákévekben a tanulás mellett éppúgy helyet kap a jó társaság, meg a társaság körében elfogyasztott ezmegaz. Ha nem a mennyiségre hajtasz, hanem inkább kísérleteznél, kalandoznál, akkor mindenképp próbáld ki a Cirmit! Ez gasztrokocsma, tehát enni is lehet, méghozzá jókat. A hamburgert kifejezetten ajánlom! Persze az italválasztékra sem lehet panasz: a hagyományos sörök mellett feltétlen érdemes kipróbálni a Reketye sörfőzde kézműves söreit. Ha pedig valami könnyű alkoholmentesre vágytok, akkor koccintsatok limonádéval!

A Dugonics téri szökőkút

Szökőkútból sincs hiány Szegeden, de a kutak királya vitathatatlanul a Dugonics téri zenélő óriás. A vízjáték gyönyörű látvány, s – az élvezetek halmozásaként – zene is kíséri a szökellő vízsugarakat. Nyaranta gyakran lehet látni a turistákat-járókelőket a kút lépcsőin üldögélni – kifejezetten üdítő élmény, próbáljátok ki Ti is! (A nevezetesség sajátossága, hogy a szegedi orvostanhallgatók életében is kiemelt szerepet tölt be. Ugyanis a sikeres államvizsga után a friss doktorok a hagyományt követve minden évben csobbannak egyet!)

Magnóliák

A városháza előtt szintén számos látnivaló akad, hiszen itt fekszik a Széchenyi tér a szobraival, virágágyásaival, szökúkútjaival és sétányával. Meg persze rengeteg fával; igazi kis park ez a belváros szívében. Közülük is kiemelt szerepet kapnak a magnóliák, vagyis a liliomfák. Virágzáskor varázslatos látványt nyújtanak, nem érdemes kihagyni. (Ha pedig hódolsz a szelfiőrületnek, akkor feltétlen fotózd le magad a fákkal is!) Kínai buddhista szerzetesek egyébként több mint ezer éve termesztenek magnóliákat; úgy vélik, a fák virágai a tisztaságot szimbolizálják. A fa neve pedig egy francia botanikus, Pierre Magnol (1638-1715) nevét őrzi. További érdekesség, hogy ez a növény előbb virágzik és csak azután hoz levelet - ennek köszönhetően virágzáskor messziről óriási vattacukornak néz ki.

Móra Ferenc Múzeum

Állandó és folyamatosan megújuló időszaki kiállításai mellett komoly régészeti, néprajzi, irodalomtörténeti, történettudományi, természettudományi és numizmatikai kutatómunka folyik a Kultúrpalota falai között. Év közben is érdemes ellátogatni (van diákkedvezmény), de ha nem jön össze, legalább a Múzeumok Éjszakáját ne hagyjátok ki. Kiváló program, maradandó élmény! Ráadásképpen a múzeum parkja is gyönyörű.

A szerzőről