Pp kicsi 45
2018-09-25
Dali

A koca-Dalis lagymatag Kánaánja

Lazanyecz György beszámolója

Augusztus elején értesültem, hogy a szegedi REÖK Palota otthont ad Salvador Dali művei egy kis szeletének. Nekem sem kellett több, hirtelen felindulásból (augusztus végén) felkerekedtem és másodmagammal megtekintettük a tárlatot. Lássuk milyen.

Előre bocsátom: enyhe csalódás. Merem állítani, hogy Dali-kiállítás még nem volt ennyire „ötszázforintos”. Na de mi lehet az ok?

Kevés a kiállított mű. A szobrászati alkotások csekély mértéke és jellegtelensége azt a vágyat erősíti az egyszeri látogatóban, hogy bárcsak a helyükre sikerült volna még néhány festményt megszerezni. A művész alkotta tányérok egy egész termet elfoglaló mivolta sem túl szívderítő, de lépjünk túl ezen, valamint azon is, hogy egy NAGYTERM csupán a néhány híres Daliról készült fotónak ad otthont. A festmények, melyek az érdeklődés központját képezik egy Dali esetében, száma ezzel is redukálódik.

De mi a helyzet a festményekkel?

A címben említett koca-Dalis szóösszetételem nem véletlen, mert van itt minden, ami egy Dalit csak névről ismerőnek kedvezhet: tojás, pipaszárlábú elefántok hátukon épületekkel, elfolyó órák, távolban sétáló alakok, zaklatottság. És ez pozitív. Továbbá kellemes meglepetés volt még a Gala vacsorái című sorozat képeinek tárlatra bocsátása melyek aprólékos, kritikus, tökéletes egységet képeznek. Az ezen felül jelen lévő néhány kép még, melyek mélységükben hordozzák a „Daliságot”, valódi jellegük és megkockáztatom: jellemük is van (lásd.: Floridali, Vörös zenekar, Egy gránátalma körül röpdöső, Az ügyvéd, és még néhány alkotás)

Sajnos nem ezen alkotások képezik a kiállítás többségét. Túlnyomó részük, bár szürrealista, de jellegtelen, a kiállítás részéről olcsón megúszott képek sora. Azt a benyomást kelti az egyszeri kritikusan szemlélődőben, hogy a kiállítás egy nyári, „Pózolj és fotózkodj Dalival” esemény, alterkedős látszatműkedvelők csalogatója.

Mindezek mellett, ellenérzéseim és kifogásaim ellenére is, tökéletes belépő a szürrealista Salvador Dali világába a tárlat, melyet még néhány hétig megtekinthet az érdeklődő a REÖK palotában, és, bár nem szokásom ajánlani, de ajánlott is, mivel valljuk be, ritkán látunk Dali képeket kiállítás formájában.

A szerzőről