Pp kicsi 45
2018-09-24
Elk%c3%b6lt%c3%b6zt%c3%a9l otthonr%c3%b3l

Elköltöztél otthonról? Így éld túl a hétköznapokat

Ha már nincs melletted édesanyád, hogy főzzön rád...

A szüleid és a gimi óvó szárnyai alól kikerülve lehet, hogy most minden értelemben kicsit „elanyátlanodva” érzed magad. Hogy ez a helyzet minél hamarabb megváltozzon, érkezik a mentőöv!

 

Egyeztesd a költségeket és a bevételeket!

Első körben a cél az, hogy megszokd: minden forintot magadnak kell beosztanod. Ha kifutsz a havi keretedből, még akkor is kell várnod pár napot, hogy jöjjön a pénz, már ha a szüleid tudnak neked utalni… Hasznos lehet, ha fejben vagy írásban összegzed, milyen nagyobb kiadásokra számíthatsz az adott hónapban (koli- vagy albérletdíj, rezsi, telefon, internet, stb.).

Magad uram, ha szolgád nincs...

A költözésedtől kezdve már a bevásárlásra, a mosásra és a főzésre is neked kell gondolnod. Az unalmas perceidben ezért jobban jársz, ha inkább bevásárlólistát írsz aznapra, vagy átgondolod a teendőidet, mintha átfutnád sokadszor a legújabb insta-vagy facebook-posztokat!

Mindig legyenek vésztartalékaid!

Érdemes tartanod új otthonodban egy „túlélőcsomagot”, arra az esetre, ha gyorsan ennél valamit, de már minden bolt bezárt. Némi zacskós leves, tej, liszt, cukor, konzerv, keksz vagy tojás mellett már tuti nem halsz éhen (feltéve, hogy van a feldolgozásukhoz szükséges eszközöd).

Házipatika egyetemista módra

Ha éppen nincs időd vagy erőd elmenni orvoshoz (ami azért elég gyakran megeshet), jó, ha felkészülsz minden eshetőségre: a lázmérő, fejfájás-, láz- és fájdalomcsillapítók, görcsoldó, géz és a sebtapaszok, és ha szereted őket, a gyógyteák az otthoni elsősegélydobozod elengedhetetlen tartozékai!

Éljen új barátod, a naptár!

Minden egyes teendőt, programot észben tartani szinte egyenlő a lehetetlennel, és mivel már nincsenek ott minden reggel a szüleid, hogy emlékeztessenek a fontos dolgokra, írd be őket a telefonodba vagy egy asztali naptárba!

Ha már fáj a némaság...

Ha úgy alakulna, hogy hosszabb ideig egyedül kell lenned, mert hazamentek a lakótársak, akkor se ijedj meg! Legyen nálad mindig elég könyv és sorozat, úgy meg lehet szokni. :)

 

Írta: Holecska Tünde

A szerzőről