Pp kicsi 45
2018-09-25
%c3%adgy oszd be az id%c5%91d szorgalmi

Így oszd be az időd a szorgalmi időszakban

Pár tipp, hogy könnyedén vált nyárról, őszi kerékvágásba.

A hosszú (és többé-kevésbé gondtalan) nyári hetek után nem egyszerű visszarázódni a tanulós-diákmunkás hétköznapokba. Megfelelő szervezéssel azonban megkönnyíthető az átmenet!

Lista a lelke mindennek

Mindannyian ismerünk embereket, akik legszívesebben még a listaírásról is listát készítenének. Lelkük rajta, de ha te épp nem is tartozol pedánsék nem túl népes családjába, azért néhány dolgot neked is érdemes feljegyezned. Kezdetnek érdemes összeírni, mik azok a fix események, amelyek mindenképp várnak rád a félév során. Például zárthelyik, vizsgafelvétel, beadási határidők, esetleg orvosi vizsgálat vagy nagyobb lélegzetvételű baráti-családi programok. Ezeket akaszd ki jól látható helyre a szobádban (vagy akár írd a telefonodba, ha digitálisan jobban szereted). A legfontosabb féléves teendők csokorba szedése után javaslom, hogy készíts hetente listát az aktuális elintéznivalókról is. Ha folyamatosan szem előtt van, kisebb eséllyel halogatod, és nem vasárnap este fogsz ráébredni, hogy „ezen a héten sem csináltam semmit.”

Légy realista!

Tudjuk-tudjuk, idén minden órára bejársz, dupla diákmunkát vállalsz, hetente hazajársz családot látogatni, izgalmas hobbiba kezdesz és pezsegni fog a társasági életed is. Egészen a második hét közepéig, amikor rájössz, hogy úgysem fog menni, majd egy (két, sok) sör mellett összeomlasz és megy mindegy ugyanúgy, ahogy az elmúlt években is történt. Szóval csak óvatosan a tervezgetéssel! A kötelező teendők rögzítése után kapcsolj realista üzemmódba, és mérd fel, mennyi időd jut az egyebekre. Így jó eséllyel tartani is fogod magad a terveidhez és nem fullad ki a lelkesedés rögtön a legelején.

Önfegyelem

Elkészültél az összes listáddal, sőt nagy lelkesedésedben még sormintát is rajzoltál hozzá? Elismerjük, ragyogóan mutat a szekrényedre ragasztva. Azonban van egy rossz hírünk: akármilyen menőn néz ki, önmagától még nem fogja megoldani az életedet. Szóval amit leírtál, ahhoz tartsd is magad! Ha mondjuk a 4. héten ki kell jegyzetelned két könyvet a szakdolgozatodhoz, akkor bizony körmölj szorgosan, akárhogy is csábítanak a haverok máshová.

Csak kreatívan!

Megesik, hogy reggeltől késő délutánig órákon kell ülni – kisebb megszakításokkal. Ha akad egy-egy üres órád, akkor igyekezz kihasználni! Olvass át egy anyagrészt, ugorj át a Nagyáruházba bevásárolni vagy add le végre a TO-n a hetek óta magaddal hurcolt hivatalos papírokat. Tudjuk, nem túl szívderítő ötlet még ebben a kis pihenőben is hajszolnod magad, viszont hatékony és a nap végén sokkal elégedettebb leszel, mintha csak a telefonodat bámultad volna helyette.

A megérdemelt jutalom

Akármilyen sűrű a program, minden hétre iktass be egy-két olyan tevékenységet, amit igazán szeretsz. Legyen az akár egy jó könyv vagy film, egy óra sport vagy csak lazulás a barátokkal. Így mindig lesz mit várni és kisebb eséllyel fogsz engedni a pillanat csábításának.

 

Írta: Pásztor Pálma

A szerzőről